Får dryga böter för patentintrång

Text:Roger Stormo
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 22 april 2024
Markforgeds hovedkvarter. Foto: Businesswire

3D-skrivartillverkaren Markforged har ålagts att betala Continuous Composites 17,34 miljoner dollar som en del av en patentprocess som inleddes 2021.

En federal jury i US District Court för District of Delaware fann att flera av företagets 3D-skrivare gör intrång i ett patent som täcker metoden och utrustningen för 3D-utskrifter med kontinuerlig komposit.

Domen kommer efter att domstolen eliminerat fyra av de patent för 3D-utskrift som ursprungligen ansökts om av Continuous Composites, bestående av totalt tjugo patentanspråk. Detta lämnade ett enda patent, inklusive två anspråk, som lades till ärendet i februari 2022.

Juryns dom, som avkunnades den 11 april, drog slutsatsen att ett av dessa påståenden var ogiltigt och inte kränkt. Markforged befanns dock ha brutit mot det andra kravet, och ska nu betala ekonomiskt skadestånd.

Företaget erkände att Continuous Composites kan komma att söka ytterligare kompensation genom royaltybetalningar på framtida intäkter, vilket det säger kan ha en väsentlig inverkan på dess framtida verksamhet och drift.

I ett uttalande hävdar Markforged att man ”inte håller med om denna dom och har för avsikt att försöka upphäva domen i förhandlingar med tingsrätten efter rättegången”. De undersöker alla tillgängliga alternativ för att uppnå detta genom en överklagandeprocess.

Efter domen föll Markforgeds aktiekurs från 0,74 dollar den 11 april till 0,65 dollar den 12 april.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage