Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 22 april 2024
Ultimaker Factor 4 kommer att börja skeppas under maj 2024.

I samband med Hannover Messe lanserade Ultimaker sitt nya flaggskepp: Factor 4. En komplett end-to-end-lösning som är utvecklad för 3D-printing inom lätt industri.

När Ultimaker beskriver denna FDM-3D-skrivare är det med ord som effektivitet och tillförlitlighet. Den är utvecklad för produktion av allt ifrån prototyper och verktyg till slutprodukter och små serier av processkritiska komponenter. Den kan producera mycket exakta utskrifter med en positionsnoggrannhet på ±0,2 mm eller ±0,2 procent.

– Med vårt omfattande stöd hjälper vi kunder att navigera genom komplexiteten i 3D-printing och att identifiera möjligheter. Det finns en outnyttjad potential inom marknaden för lätt industri, och vi tror att Factor 4 kommer att göra det möjligt för kunderna att ytterligare utforska applikationsmöjligheterna inom detta område. Med sin effektivitet och mångsidighet lovar Factor 4 en snabb avkastning på investeringen, vilket gör att företag kan dra nytta av fördelarna med 3D-utskrift, säger Michiel Alting von Geusau, vd för Ultimaker.

Tål höga temperaturer

Själva maskinen är tillverkad i en robust gantry-konstruktion bestående av stål, aluminium och glas. Den har en modulär design som ska förenkla reparationer, minska driftstopp och maximera produktiviteten.

Byggvolymen är på 330 x 240 x 300 millimeter och temperaturen i kammaren kan kontrolleras för konsekventa printresultat över hela den uppvärmda byggplattan. Med en ny printcore som tål temperaturer upp emot 340 grader Celsius är det möjligt att printa med en rad olika högtemperaturmaterial.

Med direktdrivna extruderingshuvud och dubbel extrudering kan användaren tillverka såväl stora detaljer som delar i olika material. En flexibel PEI-belagd byggplatta ska göra det enkelt att lossa de färdigprintade delarna.

Factor 4 har dubbel extrudering så att användaren kan tillverka såväl stora detaljer som delar i olika material.
Brett materialutbud

När det gäller material har Ultimaker breddat utbudet bland annat med PPS CF, en kolfiberförstärkt brandsäker termoplast som klarar temperaturer upp emot 230 grader Celcius. Dessutom finns andra materialalternativ så som PLA, nylon, PETG, PET CF och PVA, samt validerade material från andra leverantörer som BASF Forward AM, Kimya, Polymaker, Lehvoss och Jabil. Factor 4 stödjer filament i storleken 2,85 millimeter.

Materialstationen har plats för sex stycken filamentspolar och de förvaras i en klimatskontrollerad miljö med en luftfuktighet under 15 procent. Maskinen kan automatiskt skifta mellan spolarna för att undvika stopp och avbrutna utskrifter.

Ultimaker har bland annat lagt till den kolfiberförstärkta termoplasten PPS CF i materialbiblioteket.
Redo för leverans i maj

Factor 4 kan integreras sömlöst med den molnbaserade plattformen Ultimaker Digital Factory för att till exempel fjärrstyra flera skrivare, övervaka utskriftsförloppet i realtid eller få tillgång till analyser. I den senaste versionen av arbetsflödesprogramvaran Ultimaker Cura finns printprofiler för Factor 4 som är specialanpassade och finjusterade för optimal printkvalitet.

Ultimaker räknar med att börja skeppa Factor 4 i maj 2024. I Sverige är bland andra 3DVerkstan och Protech Nordic återförsäljare för Ultimaker.

Torsdagen den 2 maj klockan 17 (CEST) håller Ultimaker en livedemo för att presentera Factor 4. Läs mer och anmäl dig här.

Läs vidare

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.
SLM

Formlabs lanserar supersnabba Form 4

Formlabs lovar oöverträffad hastighet, noggrannhet och tillförlitlighet med den nya generationen resinskrivare, Form 4. En nyhet som enligt tillverkaren ska sätta en ny standard inom professionell 3D-printing.
Formlabs_Form_4_-_1

SSAB släpper utsläppsfritt stålpulver

SSAB lanserar världens första stålpulver som är producerat utan fossila koldioxidutsläpp. Pulvret är tillverkat av återvunnet stål och kombinerar egenskaperna hos SSAB:s höghållfasta stål med de lätta strukturer som är möjliga med 3D-printing.
SSAB-vang

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage