Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 23 april 2024
Denna bjässe, en Nikon SLM Solutions NXG XII 600, ska öka Amexcis tillverkningskapacitet rejält.

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.

Amexcis ambition framåt är att skala upp serietillverkningen av metalldelar med hjälp av toppmodern utrustning. Det omfattar även en flytt från Karlskoga till en helt nybyggd produktionsenhet i Örebro.

Den senaste investeringen handlar framför allt om en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 som är utvecklad för tillverkning av riktigt stora delar med dimensioner upp till 600 x 600 x 600 millimeter. Med en uppsättning med tolv lasrar som är på 1 000 watt vardera ska denna maskin kunna printa tio gånger mer effektivt än konkurrerande lösningar som finns på marknaden.

Möta ökad efterfrågan

Amexci skriver i ett pressmeddelande att satsningen på en NXG XII 600 är ett uttryck för en vilja att tänja på gränserna för vad som är möjligt inom additiv tillverkning och att möta en ökad efterfrågan på storskaliga och högkvalitativa serietillverkade delar.

Utöver det investerar Amexci i en kompletterande maskin, en SLM 500 700W, för utskrifter i titan. Investeringarna ska öka tillverkningskapaciteten för företag inom olika sektorer, som flyg, rymd, fordon, telekommunikation och försvar, för att nämna några.

– Vi är glada över att fördjupa vårt samarbete med Nikon SLM Solutions. Att investera i NXG XII 600-plattformen är ett avgörande steg i vår resa mot storskalig serieproduktion. Den här tekniken förbättrar inte bara vår produktionskapacitet utan stämmer också överens med vår vision att leda industrin mot en hållbar framtid, säger Edvin Resebo, vd för Amexci.

Amexcis nya fabrik som byggs i Örebro. På bilden: Joel Andersson, COO Amexci, Manja Franke, CSO Amexci, Edvin Resebo, vd Amexci, Sam O’Leary, vd för Nikon SLM Solutions, och Christopher Barefoot, Regional Business Director Nikon SLM Solutions.
”Sätter ny standard”

Partnerskapet mellan Amexci och Nikon SLM Solutions ”återspeglar en gemensam vision för innovation och excellens inom additiv tillverkning”, enligt pressmeddelandet. Genom att kombinera Amexcis expertis i att utnyttja additiv tillverkning för industriella applikationer med Nikon SLM Solutions banbrytande teknologi, ska detta samarbete leverera lösningar som erbjuder betydande fördelar när det gäller hastighet, skalbarhet och miljömässig hållbarhet.

– I samarbete med Amexci siktar vi inte bara på att möta de nuvarande standarderna för additiv tillverkning – vi sätter även nya. Introduktionen av NXG XII 600 i Amexcis funktioner markerar en central punkt i vår gemensamma resa. Med den här maskinens oöverträffade kraft och storlek vidgar vi vyerna för vad som är möjligt i branschen och kan skapa större, mer komplexa delar med en hastighet som sätter ett nytt riktmärke för effektivitet. Det här är ett steg framåt i vårt uppdrag att förändra hur världen tillverkar, och vi har bara börjat, säger Sam O’Leary, vd för Nikon SLM Solutions.

 

Amexci

Amexci startades i december 2017 av Marcus Wallenberg med målet att industrin snabbare skulle kunna accelerera sin användning av additiv tillverkning. Bolaget ägs idag av industrijättar som ABB, Saab, Höganäs, SKF och Atlas Copco.

Läs vidare

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1

Protech gör nysatsning inom CAD/CAM

Protech Nordic förstärker sin kompetens inom CAD/CAM och rekryterar två nya medarbetare. Förhoppningen är att fördubbla omsättningen inom området de kommande två åren.
Protech-kundcenter-1024x683

BigRep släpper flera högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan tre nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Senaste nytt

Nano Dimension förvärvar Desktop Metal

Förvärvsturerna har varit många kring Desktop Metal, Nano Dimension, 3D Systems och Stratasys. Nu står det i alla fall klart att Nano Dimension och Desktop Metal kommit överens om en sammanslagning.
Ric-Fulop

Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.
Prusa HT90 1

Formnext Awards ska hylla talangerna inom AM

Formnext vill lyfta fram talanger och innovativa idéer inom AM, men inte bara bland start-ups. Därför har Formnext Start-up Challenge utökats med ytterligare fem tävlingskategorier under det gemensamma namnet Formnext Awards. 
Formnext-entre

Printar korallrev och parkourbana till SM

Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås. 
Concrete Print 1