Amexci investerar stort i Nikon SLM Solutions

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 23 april 2024
Denna bjässe, en Nikon SLM Solutions NXG XII 600, ska öka Amexcis tillverkningskapacitet rejält.

Förra sommaren meddelade Amexci en strategisk satsning för att markant öka tillverkningskapaciteten. Det har resulterat i ett samarbete med Nikon SLM Solutions och en investering i två av tillverkarens metall-system.

Amexcis ambition framåt är att skala upp serietillverkningen av metalldelar med hjälp av toppmodern utrustning. Det omfattar även en flytt från Karlskoga till en helt nybyggd produktionsenhet i Örebro.

Den senaste investeringen handlar framför allt om en Nikon SLM Solutions NXG XII 600 som är utvecklad för tillverkning av riktigt stora delar med dimensioner upp till 600 x 600 x 600 millimeter. Med en uppsättning med tolv lasrar som är på 1 000 watt vardera ska denna maskin kunna printa tio gånger mer effektivt än konkurrerande lösningar som finns på marknaden.

Möta ökad efterfrågan

Amexci skriver i ett pressmeddelande att satsningen på en NXG XII 600 är ett uttryck för en vilja att tänja på gränserna för vad som är möjligt inom additiv tillverkning och att möta en ökad efterfrågan på storskaliga och högkvalitativa serietillverkade delar.

Utöver det investerar Amexci i en kompletterande maskin, en SLM 500 700W, för utskrifter i titan. Investeringarna ska öka tillverkningskapaciteten för företag inom olika sektorer, som flyg, rymd, fordon, telekommunikation och försvar, för att nämna några.

– Vi är glada över att fördjupa vårt samarbete med Nikon SLM Solutions. Att investera i NXG XII 600-plattformen är ett avgörande steg i vår resa mot storskalig serieproduktion. Den här tekniken förbättrar inte bara vår produktionskapacitet utan stämmer också överens med vår vision att leda industrin mot en hållbar framtid, säger Edvin Resebo, vd för Amexci.

Amexcis nya fabrik som byggs i Örebro. På bilden: Joel Andersson, COO Amexci, Manja Franke, CSO Amexci, Edvin Resebo, vd Amexci, Sam O’Leary, vd för Nikon SLM Solutions, och Christopher Barefoot, Regional Business Director Nikon SLM Solutions.
”Sätter ny standard”

Partnerskapet mellan Amexci och Nikon SLM Solutions ”återspeglar en gemensam vision för innovation och excellens inom additiv tillverkning”, enligt pressmeddelandet. Genom att kombinera Amexcis expertis i att utnyttja additiv tillverkning för industriella applikationer med Nikon SLM Solutions banbrytande teknologi, ska detta samarbete leverera lösningar som erbjuder betydande fördelar när det gäller hastighet, skalbarhet och miljömässig hållbarhet.

– I samarbete med Amexci siktar vi inte bara på att möta de nuvarande standarderna för additiv tillverkning – vi sätter även nya. Introduktionen av NXG XII 600 i Amexcis funktioner markerar en central punkt i vår gemensamma resa. Med den här maskinens oöverträffade kraft och storlek vidgar vi vyerna för vad som är möjligt i branschen och kan skapa större, mer komplexa delar med en hastighet som sätter ett nytt riktmärke för effektivitet. Det här är ett steg framåt i vårt uppdrag att förändra hur världen tillverkar, och vi har bara börjat, säger Sam O’Leary, vd för Nikon SLM Solutions.

 

Amexci

Amexci startades i december 2017 av Marcus Wallenberg med målet att industrin snabbare skulle kunna accelerera sin användning av additiv tillverkning. Bolaget ägs idag av industrijättar som ABB, Saab, Höganäs, SKF och Atlas Copco.

Läs vidare

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage

Dags igen för Elmia 3D: "En bra bredd bland utställarna"

Smart industri. Hållbar industri. Omställbar industri. Det är tre teman som genomsyrar årets upplaga av Elmia Produktionsmässor, inte minst Elmia 3D där allt som handlar om additiv tillverkning samlas.
Elmia 3d

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage