Offentligt 3D-skrivarskåp ska få fler att upptäcka tekniken

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 26 april 2024
Bambu Lab 3D-skrivaren står nu utplacerad vid GoCo Health Innovation City i Mölndal.

Entreprenören Rasmus Jansson har tagit konceptet print on demand till en ny nivå. I ett pilotprojekt har han placerat ut en FDM-3D-skrivare som vem som helst kan boka och använda.

– Min grundtanke är att sänka trösklarna så att fler människor lättare ska kunna använda 3D-printingtekniken och på ett hållbart sätt skapa innovation, säger Rasmus Jansson.

Han är mekanikkonsult till vardags och har lång erfarenhet av att driva produktutvecklingsprojekt i olika branscher. I sitt yrke har han kommit i kontakt med denna ”extremt kraftfulla teknik” och vill därför sprida den till fler.

Rasmus Jansson.

– Det kan till exempel vara nya entreprenörer som inte har medel till att anlita någon professionell för att göra sina prototyper eller etablerade företag som vill effektivisera sin utvecklingsprocess. Poängen är att vem som helst ska kunna knalla in från gatan och använda maskinen. Visionen innefattar att 3D-printning ska vara lika lättillgänglig som Google.

”Lika enkelt som en läskautomat”

Efter diskussioner med flera aktörer så står det första skåpet med en 3D-skrivare nu utplacerad vid GoCo Health Innovation City i Mölndal i södra Göteborg. Det handlar om en Bambu Lab A1-skrivare som kom på plats i mitten av april.

– Olika 3D-printtekniker har olika styrkor och svagheter, beroende på vad man vill åstadkomma, men när det kommer till användarvänlighet är FDM-tekniken oslagbar. Jag vill påstå att nästan vem som helst är kapabel att hantera en FDM-skrivare, oavsett ålder eller utbildning. Till stor del handlar det om att bryta ner det i mindre del-steg och våga ta första steget genom att trycka på start. Därefter är det utförsbacke. Printern har förinlagda filer där användaren, lika enkelt som en läskautomat, kan välja en förinlagd produkt, men till skillnad mot läskautomaten, också printa sina egna, helt egendesignade produkter, förklarar Rasmus.

Betalar per minut

Denna offentliga 3D-printingservice, 3Demandic som den kallas, ska göra tekniken mer tillgänglig för fler. Det ska vara snabbt och enkelt att nyttja tjänsten. Användaren bokar en tid via nätet, allt ifrån 15 minuter till ett dygn, och betalar per minut. En kvart kostar 15 kronor, en timme 60 kronor och så vidare. Skåpet kan sedan låsas upp med en bokningskod.

– Det har redan varit några bokningar, och jag har även fått höra att många kikar och är nyfikna på skåpet. Hittills har det bara varit positiv respons. GoCo själva kommer snart att rulla ut en egen marknadsföringskampanj med skyltar och marknadsmaterial så att fler ska upptäcka maskinen vid GoCo House.

Rasmus har gjort en del research och inte hittat något liknande koncept, 3Demandic kan eventuellt vara världens första offentliga 3D-printingservice.

– Det skulle kunna vara så. Jag har hittat några projekt som påminner om det, men inte som varit allmänt tillgänglig på det här sättet med ett koncept som gör det skalbart och lättanvänt för en annars ovan användare.

Visionen med 3Demandic är att 3D-printning ska vara lika lättillgänglig som Google.
Hoppas kunna utöka konceptet

Han driver även ett annat sidoprojekt och har utvecklat en SLA/resin-skrivare med automatiserade efterbehandlingsfunktioner som just nu genomgår en patentprocess. Han hoppas kunna utveckla konceptet med 3Demandic vidare och ställa ut fler 3D-skrivarskåp på allmänna platser.

– För mig handlar det om att fler ska få möjlighet att upptäcka fördelarna med 3D-printning i dess olika former. Jag tror att 3D-printning skulle kunna vara en av vår tids viktigaste verktyg.

Rasmus för i skrivande stund dialog med fler aktörer att expandera konceptet och utgångsplanen är att med hjälp av hubbar på vissa nyckelplatser, exempelvis science parks, teknikgymnasium, universitet, fritidsgårdar och köpcentrum, skapa tillgång till 3D-utskrift för alla.

– Det finns så mycket bra idéer där ute och kärnan av visionen är att alla som har en innovationsidé ska ha verktygen att förverkliga dem och att så få briljanta idéer som möjligt ska gå till spillo. Även om detta projekt bara hjälper en enda entreprenör och produkt att realiseras ser jag det som en seger, avslutar Rasmus Jansson.

Läs vidare

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage

Dags igen för Elmia 3D: "En bra bredd bland utställarna"

Smart industri. Hållbar industri. Omställbar industri. Det är tre teman som genomsyrar årets upplaga av Elmia Produktionsmässor, inte minst Elmia 3D där allt som handlar om additiv tillverkning samlas.
Elmia 3d

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage