Positiva resultat om negativa hälsoeffekter

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 2 maj 2024
Pelle Mellin vid metallforskningsinstitutet Swerim har varit projektledare för HÄMAT 2 och 3.

Nyligen avslutades HÄMAT, världens största studie om hur additiv tillverkning påverkar hälsan. Det viktigaste resultatet: att det inte tycks finnas några särskilda negativa hälsokonsekvenser.

Projektet HÄMAT, Health Impacts of Additive Manufacturing, har pågått i tre omgångar sedan 2017 och har koordinerats av Swerim med finansiering av Vinnova. Ambitionen har varit att fylla de kunskapsluckor som funnits när det handlar om hur arbete med additiv tillverkning kan påverka hälsan. Detta i takt med att användningen av AM växer. Tidigare i vår hölls ett öppet slutwebbinarium om resultaten som framkommit genom HÄMAT.

Pelle Melin vid metallforskningsinstitutet Swerim har varit projektledare för HÄMAT 2 och 3.

– Det är ett stort projekt med 24 samarbetspartners och det känns skönt att vi är i mål! Jag vågar påstå att det är den största och bästa studien angående hälsa och AM-tillverkning som finns i nuläget, säger han i ett pressuttalande från Swerim.

Några av projektdeltagarna i HÄMAT 3.
Lunghälsa och njurfunktion

Sammanlagt har 200 personer deltagit i projektet: företag som tillverkar 3D-skrivare, AM-verkstäder, Sahlgrenska sjukhuset, Karolinska institutet, forskningsinstitut, Region Östergötland och Örebro universitet.

De medverkande har bland annat undersökts när det gäller lunghälsa och njurfunktion. Dessutom har halten av metaller i blodet mätts, parallellt med att deltagarna svarat på enkäter om sin självupplevda hälsa.

– Vi har även tittat på hur partiklar och kemikalier i verkstäderna påverkar lungceller och andra typer av celler och kan konstatera att det här är relativt “snälla” miljöer, vilket är ett väldigt skönt resultat för industrin att komma i mål med. Det går inte att påvisa några negativa hälsoeffekter, även om det märks en förhöjd halt av metaller i blodet om det slarvats med skyddsutrustningen i metallverkstäderna, konstaterar Pelle Mellin.

Gränsvärden och skyddsutrustning

Trots detta positiva resultat anser Pelle Melin att det kan finnas anledning för Arbetsmiljöverket att titta närmare på gränsvärden och därmed krav på skyddsutrustning.

– Jag menar att de riktlinjer som finns idag när det gäller till exempel koboltpulver, som används vid viss additiv tillverkning, är för generösa. Tack vare den skyddsutrustning som används idag, även utan att kraven finns där, så har vi inte sett någon förhöjd risk. Men vi vet ju ännu inte de långsiktiga konsekvenserna. Finland har redan idag ett riktvärde för nanopartiklar. Det har vi ännu inte i Sverige och det är oklart om det kommer att införas, säger projektledaren Pelle Mellin samtidigt som han lämnar över bollen till Arbetsmiljöverket.

– Vi har utrett fram och tillbaka. Nu är det upp till myndigheten att värdera resultatet och fatta beslut utifrån det.

Förbättrad arbetsmiljö

Arbetet med studien har också inneburit positiva förändringar i arbetsmiljön för de medverkande verkstäderna:

– Parallellt med att studien är färdig och att vi kan leverera en guide till Arbetsmiljöverket så har arbetsmiljön i verkstäderna redan nu blivit bättre, tack vare projektet HÄMAT. Medverkande industrier som tillverkar 3D-printrar har förbättrat kringutrustningen. Inkapslingarna har förbättrats och vi kunnat visa att utsläppen av metallpartiklar i verkstäderna därmed blivit mindre, säger Pelle Melin avslutningsvis.

Läs vidare

Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.
3DV 1

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Amexci flyttar in i nybyggda lokaler i Örebro

Amexci flyttar nu från Karlskoga till en helt nybyggd anläggning på 4 700 kvadratmeter i Örebro. Enligt företaget markerar det ett betydande steg framåt i uppdraget att främja industriell 3D-print av metall i hela Europa.
Amexci flytt

Minister inviger GKN Aerospace nya AM-anläggning

Tisdagen den 22 oktober invigs formellt GKN Aerospace nya anläggning för additiv tillverkning i Trollhättan. För själva invigningen står ingen mindre än Sveriges infrastrukturminister, Andreas Carlson (KD).
andreas-carlson

Senaste nytt

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

Kimya lämnar AM-marknaden

Den franska materialtillverkaren Kimya lägger ner sin produktion av filament. Företaget har varit i AM-branschen sedan 2017, men efter en fallande efterfrågan stänger de nu ner sin fabrik.
Kimya

Nexa3D drog sig ur Formnext i sista stund

Den som tittade på hallplanen inför årets Formnext kunde se att Nexa3D bokat en stor utställningsyta mitt i hall 11.1. Men på den plats där montern skulle vara fanns istället en kaffevagn, bord och stolar.
Nexa3D

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage