Det kan du se på Elmia 3D

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 6 maj 2024

Det blir flera nordiska mässpremiärer i samband med Elmia 3D. Här är ett axplock av vad det tjugotalet utställarna lyfter fram i sina montrar.

Tidigare i vår presenterades ett samarbete mellan 3D-skrivartillverkaren Xact Metal och pulvertillverkaren Uddeholm gällande verktygsstålet Uddeholm Corrax. Resultatet av det samarbetet kan ses i Protech Nordics monter. Vd:n Anders Brask kallar samarbetet för en ”game changer”.

– Materialet gör det möjligt för den nordiska verktygsindustrin att tillverka insatser till formsprutningsverktyg med unika egenskaper. Protech ser fram emot att för första gången i Norden presentera detaljer printade i Uddeholm Corrax, säger han.

I montern visas även Xact Metals största 3D-skrivare, XM200G, och företaget är medutställare hos Protech. Dessutom visas Stratasys F190 CR, PolyJet-skrivaren Stratasys J35 Pro samt 3D-skanners från Shining3D.

Protech Nordic ställer ut tillsammans med Xact Metal och visar resultatet av samarbetet med Uddeholm om verktygsstålet Corrax. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Även hos 3DVerkstan bjuds det på nyheter, närmare bestämt två produkter som visas på en nordisk mässa för första gången. Det handlar om Ultimaker Factor 4 och Formlabs Form 4 som båda lanserades nyligen. Dessutom visar de ett urval av de maskin- och mjukvarulösningar som företaget erbjuder, vilket även omfattar 3D-skanners.

En helhetslösning från ax till limpa kan besökarna ta del av i en monter som delas av Lostboyslab, Autodesk och Future Group/NTI Sweden.

– Att vi gått samman alla tre företag under Elmia 3D är för att kunna visa den röda tråden med Autodesk. Alla våra produkter från Losboyslab är ritade i Autodesk Fusion och besökare på mässan kommer att kunna se live hur vi byggt upp den digitala versionen som sedan kommer ut ur maskinen som fysisk produkt, säger Emil Nielsen, vd för Lostboyslab i ett uttalande på Elmia 3D:s hemsida.

De tar med sig en tiondel av sin stora printfarm till Jönköping och maskinerna kommer att rulla under hela mässan, bland annat högtalare från Infinite Acoustic. Det blir också fokus på återvunna material i montern.

Landskronaföretaget R.a.p.s medverkar också för att visa vilka produkter och tjänster de kan erbjuda, allt från utrustning och mjukvara till 3D-printingtjänster och utbildning. Så här säger vd:n Pär Nobring om företagets syn på ett av årets teman på Elmia 3D, Smart industri:

– Vi har under de senaste 12 åren hjälpt små, medelstora och en del stora företag med att starta upp och utveckla deras verksamhet inom AT. Vi arbetar även med 3D-CAD som är en viktig och smart del inom AT.

Ett annat företag från Skåne är Creativity By PH som drivs av Per Hjorth från Helsingborg. 3dp.se har tidigare skrivit om hans initiativ för att samla in överblivet filament för att återvinna detta. Det är något av det som visas på mässan tillsammans med FDM-skrivare för stora utskrifter från RatRig och Modix.

Lasertech, som är en del av industrikoncernen XANO, är en återkommande utställare på Elmias produktionsmässor. Det här året är inget undantag. Företaget från Karlskoga är specialister inom additiv tillverkning och svetsning för avancerad bearbetning av metall. Förutom 3D-printing erbjuder de lasersvetsning, lasermärkning, laserhärdning och oförstörande provning.

Amexci att visa olika typer av demo-fall som förklarar nyttan med additiv tillverkning i metall inom olika industrier. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Ett annat Karlskoga-företag är Amexci som snart tar flyttlasset till närliggande Örebro och helt nybyggda lokaler. Under Elmia 3D kommer Amexci att visa olika typer av demo-fall som förklarar nyttan med additiv tillverkning i metall inom olika industrier.

Dessutom visar Markforged sin senaste maskinnyhet, Markforged FX10, som släpptes på Formnext förra året och som nu visas i Norden för första gången. En industriell 3D-skrivare som är utvecklad för produktion.

EOS lyfter fram Smart Fusion, en metod för AM i metall som kan reducera behovet av supportmaterial med upp till 80 procent och minskar därmed behovet av efterbearbetning. Dessutom visas nya innovationer på materialsidan och det molnbaserade hållbarhetsverktyget Carbon Calculator.

Du kan läsa mer om alla utställarna på Elmia 3D:s hemsida.

EOS berättar mer om Smart Fusion-metoden. Foto: Pressbild

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype