Dags igen för Elmia 3D: "En bra bredd bland utställarna"

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 7 maj 2024
elmia 3d
Årets produktionsmässor, där Elmia 3D ingår, äger rum den 14–17 maj på Elmia i Jönköping. Foto: Arkiv

Smart industri. Hållbar industri. Omställbar industri. Det är tre teman som genomsyrar årets upplaga av Elmia Produktionsmässor, inte minst Elmia 3D där allt som handlar om additiv tillverkning samlas.

Den 14–17 maj är det dags för mässa igen. På årets Elmia 3D medverkar drygt 20 utställare som visar såväl hårdvara och mjukvara samt material, men även informerar om 3D-printingtjänster och utbildningar inom området.

Mikael Ström.

– Som mässarrangör tycker jag att vi har en bra bredd bland utställarna, de flesta stora aktörer finns på plats. Flera av dem presenterar också nyheter i sina montrar. Elmia 3D har dessutom fått en bättre utställningsyta i år i samma hall som Elmia Polymer, berättar Mikael Ström som är mässansvarig för Elmia 3D.

Vilka utställare det handlar om och vad de visar kan du läsa mer om här: Det kan du se på Elmia 3D.

Förutom de utställarna som medverkar på Elmia 3D  finns det ett antal företag som visar 3D-produkter även på de andra Produktionsmässorna, bland andra Renishaw, Edströms maskin och Jon Stenberg.

Samarbete med SVEAT

På Elmia 3D blir det extra fokus på tre huvudområden: Time to market, hållbar produktion och storskalig produktion. Teman som tagits fram tillsammans med branschorganisationen SVEAT.

Time to Market handlar om hur AM som produktionsmetod kan minska tiden från produktkoncept till marknadslansering. När det gäller hållbar produktion kretsar mycket kring materialet som en nyckelkomponent där utvecklingen sker i snabb takt. Slutligen, storskalig produktion är ett tema som både utställare och föredragshållare erbjuder insikter kring när det gäller produkter och tjänster inom olika produktionsmetoder.

Tillsammans med SVEAT arrangerar Elmia en mötesplats för additiv tillverkning: AM-arenan. Där pågår det ett program varje dag under mässan och seminarier med företag från branschen, bland andra Protech, Hexagon, Prototal, ReThink Factory och VBN Components. Det handlar om allt ifrån hållbarhet och serieproduktion till verktygstillverkning och exempel på konkreta kundcase. Dessutom koras vinnarna i SVEAT:s designtävling, Design Challenge 2024, onsdagen den 15 maj klockan 13.

Hela programmet för AM-arenan kan du se på SVEAT:s hemsida.

Även på mässans andra scener pågår det föreläsningar om AM. Mikael Schuisky från Sandvik medverkar för att tala på temat trendspaningar inom additiv tillverkning i svensk industri. Det gör han på Stora scenen, den 14 maj klockan 13.

Amexcis vd Edvin Resebo är en annan av talarna. Han lägger fokus på hur additiv tillverkning kan skapa en mer resurseffektiv produktion, även det sker på Stora scenen, men den 15 maj klockan 10.30.

Ett växande område

Inför årets mässa ser det ut som att det blir rekord såväl på utställarsidan som bland besökarna.

– 2018 hade vi all time high och när det gäller antalet utställare i år är vi redan där. När det gäller antalet besökare så vet vi inte än vad det landar på, men tendensen visar att den siffran kommer att bli högre än 2018. Det gäller både för Produktionsmässorna i stort som för Elmia 3D, och det är fantastiskt roligt, säger Mikael Ström.

Flera stora trendrapporter pekar på att AM-branschen växer kraftigt. Det är en trend som även Elmia ser och det är därför ett område som mässarrangören önskar att utveckla.

– Vi spänner bågen och siktar på att bli Nordens största mötesplats för 3D-branschen. Vi hoppas kunna växa och ser stora synergier med de andra Produktionsmässorna, 3D är ett område som växer för varje år, avslutar Mikael Ström.

 

Mässans öppettider
Tisdag 14 maj: 09.00-17.00
Onsdag 15 maj: 09.00-17.00
Torsdag 16 maj: 09.00-17.00
Fredag 17 maj: 09.00-15.00

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype