Dags igen för Elmia 3D: "En bra bredd bland utställarna"

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 7 maj 2024
elmia 3d
Årets produktionsmässor, där Elmia 3D ingår, äger rum den 14–17 maj på Elmia i Jönköping. Foto: Arkiv

Smart industri. Hållbar industri. Omställbar industri. Det är tre teman som genomsyrar årets upplaga av Elmia Produktionsmässor, inte minst Elmia 3D där allt som handlar om additiv tillverkning samlas.

Den 14–17 maj är det dags för mässa igen. På årets Elmia 3D medverkar drygt 20 utställare som visar såväl hårdvara och mjukvara samt material, men även informerar om 3D-printingtjänster och utbildningar inom området.

Mikael Ström.

– Som mässarrangör tycker jag att vi har en bra bredd bland utställarna, de flesta stora aktörer finns på plats. Flera av dem presenterar också nyheter i sina montrar. Elmia 3D har dessutom fått en bättre utställningsyta i år i samma hall som Elmia Polymer, berättar Mikael Ström som är mässansvarig för Elmia 3D.

Vilka utställare det handlar om och vad de visar kan du läsa mer om här: Det kan du se på Elmia 3D.

Förutom de utställarna som medverkar på Elmia 3D  finns det ett antal företag som visar 3D-produkter även på de andra Produktionsmässorna, bland andra Renishaw, Edströms maskin och Jon Stenberg.

Samarbete med SVEAT

På Elmia 3D blir det extra fokus på tre huvudområden: Time to market, hållbar produktion och storskalig produktion. Teman som tagits fram tillsammans med branschorganisationen SVEAT.

Time to Market handlar om hur AM som produktionsmetod kan minska tiden från produktkoncept till marknadslansering. När det gäller hållbar produktion kretsar mycket kring materialet som en nyckelkomponent där utvecklingen sker i snabb takt. Slutligen, storskalig produktion är ett tema som både utställare och föredragshållare erbjuder insikter kring när det gäller produkter och tjänster inom olika produktionsmetoder.

Tillsammans med SVEAT arrangerar Elmia en mötesplats för additiv tillverkning: AM-arenan. Där pågår det ett program varje dag under mässan och seminarier med företag från branschen, bland andra Protech, Hexagon, Prototal, ReThink Factory och VBN Components. Det handlar om allt ifrån hållbarhet och serieproduktion till verktygstillverkning och exempel på konkreta kundcase. Dessutom koras vinnarna i SVEAT:s designtävling, Design Challenge 2024, onsdagen den 15 maj klockan 13.

Hela programmet för AM-arenan kan du se på SVEAT:s hemsida.

Även på mässans andra scener pågår det föreläsningar om AM. Mikael Schuisky från Sandvik medverkar för att tala på temat trendspaningar inom additiv tillverkning i svensk industri. Det gör han på Stora scenen, den 14 maj klockan 13.

Amexcis vd Edvin Resebo är en annan av talarna. Han lägger fokus på hur additiv tillverkning kan skapa en mer resurseffektiv produktion, även det sker på Stora scenen, men den 15 maj klockan 10.30.

Ett växande område

Inför årets mässa ser det ut som att det blir rekord såväl på utställarsidan som bland besökarna.

– 2018 hade vi all time high och när det gäller antalet utställare i år är vi redan där. När det gäller antalet besökare så vet vi inte än vad det landar på, men tendensen visar att den siffran kommer att bli högre än 2018. Det gäller både för Produktionsmässorna i stort som för Elmia 3D, och det är fantastiskt roligt, säger Mikael Ström.

Flera stora trendrapporter pekar på att AM-branschen växer kraftigt. Det är en trend som även Elmia ser och det är därför ett område som mässarrangören önskar att utveckla.

– Vi spänner bågen och siktar på att bli Nordens största mötesplats för 3D-branschen. Vi hoppas kunna växa och ser stora synergier med de andra Produktionsmässorna, 3D är ett område som växer för varje år, avslutar Mikael Ström.

 

Mässans öppettider
Tisdag 14 maj: 09.00-17.00
Onsdag 15 maj: 09.00-17.00
Torsdag 16 maj: 09.00-17.00
Fredag 17 maj: 09.00-15.00

Läs vidare

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage

Det kan du se på Elmia 3D

Det blir flera nordiska mässpremiärer i samband med Elmia 3D. Här är ett axplock av vad det tjugotalet utställarna lyfter fram i sina montrar.
Elmia kollage

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage