Sintratec lägger ner verksamheten

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 14 maj 2024
Dominik Solenicki, Sintratecs vd och medgrundare, och Christian von Burg, medgrundare och CTO. Foto: Pressbild

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.

Sintratec grundades 2014 av ett team ingenjörer från ETH Zürich och University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland. Företaget lanserade samma år Sintratec Kit, som de hävdar var världens första SLS-3D-skrivaren av desktopmodell i det lägre prissegmentet. Därefter utvecklades Sintratec S2 och S3, en modulär plattform för flera olika material. Med stöd av riskkapitalbolagen AM Ventures och Extorel kunde Sintratec växa till en ledande aktör med fler än 1 000 professionella SLS-system installerade i över 50 länder.

Men nu tar alltså den resan slut.

– Det är med ett mycket tungt hjärta som vi tagit beslutet att lägga ner företaget och det är smärtsam att acceptera i ljuset av våra senaste framgångar. Trots detta kunde vi inte upprätthålla verksamheten ekonomiskt. Jag är djupt tacksam för alla de kontakter vi skapat under åren och de otroliga människorna som hjälpte till att göra Sintratec verklighet. Deras stöd och samarbete har varit hörnstenen i vår resa, säger Dominik Solenicki, vd och medgrundare, i ett pressuttalande.

Service och underhåll av de installerade systemen som finns ute på marknaden kommer från och med nu att skötas av 3DChimera (USA/globalt) och Kreos (EMEA).

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.
lenny-kuhne-jHZ70nRk7Ns-unsplash

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

PLM Groups AM-del samlas i Addinor

Det som tidigare varit PLM Groups 3D-printavdelning antar nu en ny skepnad i form av varumärket Addinor. 
Addinor_team

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage