Axplock från Elmia 3D-mässan

Text:Anja Degerholm
Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 maj 2024

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.

”Vi hoppas nå ut till fler externa kunder, bland annat genom att visa riktiga case som kan väcka nyfikenhet hos besökarna här på mässan”, säger Karin Holst, försäljnings- och marknadschef på Amexci som i höst flyttar till en helt nybyggd fabrik i Örebro. På Elmia 3D visades applikationer i såväl aluminium som titan.
Eleverna på Additivt Teknikcenter i Hultsfred fick innan jul ett stipendium från SVEAT på 25 000 kronor för att resa till Formnext i höst. De medverkade på Elmia 3D och visade några printade detaljer som de gjort på utbildningen. Här med läraren Henrik Revelj (mitten).
Basketbollen Wilson Airless Gen 1 som är utvecklad i samarbete med EOS har väckt mycket uppmärksamhet. Mikael Sohlberg på EOS fick besök av många nyfikna besökare som vill testa bollens förmåga att studsa. En boll som inte behöver pumpas eftersom den endast består av en öppen nätstruktur.
Markforged FX10 lanserades på Formnext 2023 och visas nu för första gången i Norden. Patrik Rosén, nordisk försäljningschef, lyfter fram några fördelar: ”Det är en maskin för full produktion som bland annat automatiskt laddar materialet och som har en kamera som fotar lagren och snabbt kan identifiera printproblem”.
Niclas Stensson från Campus Värnamo höll ställningarna i SVEAT:s monter, där besökarna kunde komma förbi för att ta en kopp kaffe och prata AM-relaterade frågor. Och kanske bli medlemmar, om de inte redan är det.
Creativity by PH från Helsingborg visade storskaliga (och lite skrämmande?) utskrifter, men även stora FDM-skrivare från RatRig och Modix. Besökarna kunde också höra mer om initiativet att samla in överblivet filament för återvinning.

Läs vidare

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design

Han tar över som ordförande i SVEAT

Branschföreningen SVEAT höll sitt årsmöte i samband med Elmia 3D och valde då en ny styrelse. Niclas Stensson på Campus Värnamo tar över som ordförande efter Mi Åberg, Tetra Pak.
SVEAT Niclas

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC