Wohlers förutspår utvecklingen för 2024

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 maj 2024
Är det i år som fordonsindustrin investerar i AM på allvar? Foto: Unsplash/Lenny Kuhne

Ett uppsving för DED-teknologin, materialutveckling som leder till nya applikationer och det faktum att allt fler företag överväger digitala lager och tillverkning on demand. Det är några möjliga scenarier som branschgurun Terry Wohlers ser framför sig under resten av 2024.

Grundaren av Wohlers Associates, som står bakom den årliga Wohlers Report, delar sina tankar om utvecklingen i branschen i en krönika i TCT Magazine. Han börjar dock med brasklappen att det är enkelt att erbjuda en prognos, men desto svårare att pricka rätt med den.

Inledningsvis lyfter han fram att allt fler företag lägger stor vikt vid klimatavtrycket som ett argument för additiv tillverkning. Något som också kommer att bli ännu tydligare i år, förutspår Wohlers. Fler kommer också att upptäcka att hållbara produkter faktiskt kostar mindre att producera eftersom det går åt mindre material och mindre energi. Design för additiv tillverkning kan bidra ytterligare genom att sammanfoga flera delar till en.

Växlar bilsektorn upp?

Fordonsindustrin har i många år pekats ut som ett område där serieproduktion med AM kommer att accelerera, men åren har gått och så har inte skett. Kanske inte förrän nu. Terry Wohlers skriver att det kan vara 2024 som företagen investerar i AM på ett sätt som vi inte sett tidigare.

Ett annat område som det länge varit mycket snack om är arkitektur och byggande. Wohlers konstaterar att så länge det inte finns grönare material som kan ersätta betong och riktigt starka affärscase så kommer AM framför allt att vara ett alternativ när det innebär förbättrade estetiska och kreativa värden.

Vidare tror han att materialutvecklingen driver på utvecklingen av nya applikationer, speciellt i och med att myndigheter och andra organisationer kvalificerar dem för militära och kommersiella applikationer. Speciallegeringar kan skapa nya intäktsströmmar för såväl tillverkare som andra längs värdekedjan.

Efter störningar i logistikkedjorna överväger allt fler företag digitala lager med tillverkning on demand. Det finns plattformar för produktion av reservdelar och liknande, men Terry Wohlers tror inte att många kommer att lyckas med detta under 2024 på grund av osäkerhet när det gäller kostnader och ROI.

Han ser också fortsatta utmaningar för företag inom sektorer som flyg, sjukvård och olja/gas när det gäller kvalifikationer och certifieringar av detaljer som är designade och tillverkade med AM. Till exempel kan interna lattice-strukturer försvåra och fördyra inspektioner, vilket betyder att det inte fullt ut går att dra nytta av den potentialen som finns med tekniken.

Fördel för DED

På senare år har DED-teknologin (Directed energy deposition) haft stor framgång och det är något som Wohlers tror kommer att fortsätta. Inte minst i och med att användning av robot- och svetsteknik gjort det lättare att utveckla kommersiella DED-system. Många företag efterfrågar system som kan producera stora detaljer, speciellt i metall, och där lämpar sig DED mycket väl.

Terry Wohlers avslutar sin krönika med att han ser många nya och spännande användningsområden inom AM, allt från medicin och biologiska vävnader till 3D-printade kläder och möbler. Det i sin tur kan trigga nya idéer som i framtiden kan leda till något stort.

Läs vidare

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Sintratec lägger ner verksamheten

Schweiziska tillverkaren Sintratec har gått i konkurs. Trots tillväxt och framgångar under bolagets tioåriga historia blev den ekonomiska situationen till slut ohållbar.
Sintratec

Nytt rekord: Världens största polymer-3D-skrivare

University of Maine, USA, skriver ännu en gång in sig i Guinness rekordbok. Nyligen slog de sitt eget rekord från 2019 efter att ha byggt världens största 3D-skrivare för polymerer.
fof-1.0-0856_inline-1-1024x683

PLM Groups AM-del samlas i Addinor

Det som tidigare varit PLM Groups 3D-printavdelning antar nu en ny skepnad i form av varumärket Addinor. 
Addinor_team

Senaste nytt

Både stort och smått på årets Elmia 3D

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.
Elmia 3D kollage 2

GE Additive har fått nytt namn

GE Additive har bytt namn till Colibrium Additive, ett GE Aerospace-företag.
CA_RGB-AtmsBlu-1024x434

Espressobryggare vinnare i designtävling

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.
Design Challenge 1

Axplock från Elmia 3D-mässan

Det har gått två år sedan sist, men den 14–17 maj var det dags för den additiva branschen att samlas igen på Elmia 3D. Här är några nedslag från mässans första dag.
Elmia 3D kollage