Espressobryggare vinnare i designtävling

Text:Anja Degerholm
Foto: Privat
PUBLICERAD: 16 maj 2024
Alla pristagare, från vänster: Aravinth Kameraj, Jacob Enger, Edwin Svensson och Simon Dybeck.

Under Elmia 3D presenterades vinnaren i SVEAT:s tävling Design Challenge 2024. Det bidrag som imponerade mest på juryn var en unik espressobryggare, designad av Simon Dybeck.

Vinnaren Simon Dybäck.

Förutsättningarna för de tävlande var att de skulle utgå från en produkt, allt från vardagliga föremål till specialiserade verktyg eller annan utrustning. Den nya optimerade produkten skulle sedan ritas i valfritt CAD-program och de tävlande skulle också beskriva i sitt bidrag hur den nya produkten kan dra nytta av additiv tillverkning samt ge detaljer om materialval och tänkt tillverkningsmetod.

Det vinnande bidraget är designat av Simon Dybeck. Det handlar om en espressobryggare med multifunktionella delar som kan anpassas utifrån kundens önskemål. Simon har enligt juryns motivering kombinerat ”en generativ designprocess optimerad för additiv tillverkning där prestanda och estetik går hand i hand”. Med SLM-3D-printing ska komplexa geometrier kunna kombineras med god värmeöverföring som ger högre prestanda när det gäller effektivitet och uppvärmningen i bryggprocessen.

Andrapriset går till Edwin Svensson och Jacob Enger som designat en pennvässare och tredjepriset till Aravinth Kameraj för en bromspedal.

Pristagarna har utsetts av en jury som består av följande SVEAT-medlemmar: Lisa Antonsson, AM Printservice, Pär Nobring, R.A.P.S, Theresia von Arnold, PLM Group och Patrik Rosén, MarkForged. Prissumman är på totalt 30 000 kronor där vinnaren får 15 000, tvåan 10 000 och trean 5 000 kronor.

 

Juryns motiveringar

1:a pris Simon Dybäck, espressomaskiner. 

”Bidraget pushar gränsen framåt genom att kombinera en generativ designprocess optimerad för additiv tillverkning där prestanda och estetik går hand i hand. Resultatet är en unik kundanpassningsbar bryggare med multifunktionella delar. Att just det inskickade bidraget är av timglasform är enligt den tävlande en blinkning med tiden som krävs för att gott kaffe ska bli klart.

Stort Grattis Simon!”

2:a pris Edwin Svensson och Jacob Enger, pennvässare.

”Att åter väcka liv och transformera denna klassiska skolikon till nutid med hjälp av lekfull design i en strukturerad förbättringsprocess. Den smarta komponentreduktionen och de noga utvalda material i kombination dagens printtekniker ger ett tävlingsbidrag med “edge”.

Stort Grattis Edwin och Jacob!”

3:e pris Aravinth Kameraj, bromspedal.

”Bidraget exemplifierar produktförbättring genom enkelhet och funktionell elegans, allt med ett hållbarhetstänk i varje steg. Med en tydlig och analytisk arbetsprocess i kombination med kraftfull mjukvara uppnås pålitliga resultat. Denna metodik är inte bara applicerbar för dagens bromspedal utan även för morgondagens applikationer inom en mängd olika områden.

Stort Grattis Aravinth!”

Läs vidare

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet i nytt samarbete

Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Freemelt samarbete

Ny chans att gå designkurs

Campus Värnamo får förnyat förtroende av Myndigheten för yrkeshögskolan att starta YH-kursen Design för additiv tillverkning.  
Genre design

Han tar över som ordförande i SVEAT

Branschföreningen SVEAT höll sitt årsmöte i samband med Elmia 3D och valde då en ny styrelse. Niclas Stensson på Campus Värnamo tar över som ordförande efter Mi Åberg, Tetra Pak.
SVEAT Niclas

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC