Både stort och smått på årets Elmia 3D

Text:Anja Degerholm
Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 17 maj 2024
Michael Ullvin på R.a.p.s visade mikroskopiskt små utskrifter som imponerade på besökarna.

På årets upplaga av Elmia 3D medverkade ett tjugotal utställare. 3dp.se hälsade på hos några av dem och hittade allt från mikroskopiskt små utskrifter till hela arbetsflödeslösningar och flera mässpremiärer.

Små utskrifter med stort intryck

Prusas XL-modell lockade många besökare in i R.a.p.s monter, men väl på plats var det printade detaljer i väldigt liten skala som fascinerade.

– Vi är ny leverantör av Nano Dimensions Fabrica och Admatec, berättar Michael Ullvin på R.a.p.s och visar några utskrifter i ett mikroskop där detaljerna är så små att de är svåra att se med blotta ögat.

– Det är det som imponerar mest på besökarna, det som har mest ”wow-effekt”.

R.a.p.s är ny återförsäljare för Nano Dimensions produkter Fabrica och Admatec.

Nano Dimensions DLP-teknik för mikroprint med Fabrica kan skriva ut lager som är 1–5 mikron. Admatec är för utskrifter i keramer eller metall, även det för riktigt fina detaljer.

Resinprint var lite av en röd tråd, förutom Nano Dimensions har R.a.p.s även ett nytt samarbete med materialtillverkarna Loctite och BASF. Dessutom visades ett gäng olika applikationer.

Ett formverktyg vars innandöme printats med SLA och ytterhöljet med FDM.
Från ritning till färdig detalj

Hur kan ett arbetsflöde se ut från ax till limpa, från CAD-ritning till färdigprintad detalj? Det ville Lostboyslab och Autodesk visa i sin gemensamma monter.

– Vi har jobbat med mjukvaran Fusion 360 i alla våra projekt. Här vill vi visa en röd tråd, hur Autodesk kan användas tillsammans med 3D-printing i en helhetslösning, säger Emil Nielsen, vd på Lostboyslab om upplägget.

Emil Nielsen och Marcus Botha på Lostboyslab med en liten del av printfarmen som till stor del består av Prusa-skrivare.

Med sig till Jönköping hade de bland annat åtta Prusa-skrivare som stod och jobbade för fullt med riktiga kundprojekt. Som en liten minivariant av Lostboyslabs stora printfarm hemma i Löddeköpinge. De hade även tagit med sig sitt sortiment av återvunna material för att pusha mer hållbara alternativ.

– Det är första gången vi är med på Elmia 3D så vi är nyfikna på vad det kan ge. Förhoppningen är att vi ska hitta nya kunder inom många olika branscher, säger Emil Nielsen.

Anders Brask, vd för Protech, var även en av talarna på AM-arenan under mässans första dag. En mötesplats som arrangeras av SVEAT och Elmia 3D.
Flera nyheter hos Protech

Anders Brask, vd på Protech Nordic, säger att mässor som Elmia 3D är viktiga för att bredda kundbasen.

– Det är viktigt att skapa ett intresse, ett samtal med kunden. Det är inte lätt att veta vad kunden har för behov om man inte kan få till en dialog. Det får du inte om kunden bara besöker hemsidan, säger han.

Ofta vet inte kunderna heller vad de egentligen behöver, och det är där Anders Brask och hans kollegor kan lotsa rätt. Med sig till mässan hade de FDM- och PolyJet-3D-skrivare från Stratasys. Fokus är på produktionsutrustning för allt från tillverkning av prototyper, jiggar och fixturer, formverktyg och gjutformar, till serieproduktion av reservdelar och slutprodukter. Inte minst i kolfibermaterial.

Mässbesökarna kunde även ta en avstickare till Preformance 3D, några minuters bilfärd från Elmia, för att spana in Stratasys H350 med SAF-teknologin som företaget köpte av Protech i våras.

3D-skanning med Shining 3D:s produkter fick besökarna att stanna till hos Protech.

Under förra året tog Protech in 3D-skanners från Shining 3D i sin portfölj, bland annat modellen Freescan Combo+ med dubbla ljuskällor, blå laser och infraröd VCSEL.

– Vi har sålt ett tiotal 3D-skanners under det första halvåret och det är produkter som är ett bra komplement till våra 3D-skrivare, säger Anders Brask.

Protech visade även detaljer som printats med metallpulvret Uddeholm Corrax för verktygstillverkning som nu finns tillgängligt för Xact Metals 3D-skrivare.

Samarbetet mellan Uddeholm och Xact Metal om pulvret Uddeholm Corrax presenterades tidigare i vår.
3D-printing ett växande område

Lasertech i Karlskoga, som är en del av XANO-koncernen, är stora inom lasersvetsning, men erbjuder även andra tillverkningsmetoder som 3D-printing.

– Det är den snabbast växande delen hos oss. Bara i vinter har vi kört fyra maskiner i fyra månader, utan stopp sex–sju dagar i veckan, berättar 3D-ingenjören Kristian Vingerhagen.

Patrik Pelmas och Kristian Vingerhagen tog emot besökarna i Lasertechs monter.

I maskinparken finns bland annat fyra EOS M290 och en P396 för metaller som aluminium, rostfritt stål, verktygsstål och inconel718 respektive nylonmaterial. Kunderna återfinns inom sektorer som försvar, fordon och medicin.

Genom sin medverkan på Elmia 3D är förhoppningen att fler ska upptäcka Lasertechs servicetjänster inom AM för allt ifrån prototyper till mindre serier.

– Vi hoppas kunna väcka nyfikenhet och promota våra tjänster inom pulverbäddslaser, säger Kristian Vingerhagen.

3DVerkstan har utökat med ett dussintal leverantörer den senaste tiden, bland annat Big Rep.
Dubbla mässpremiärer hos 3Dverkstan

Det var inte mindre än två nordiska mässpremiärer i 3DVerkstans monter. Det senaste året har företaget dessutom utökat med ett dussintal nya leverantörer och några av dem fanns representerade på mässan, som Artec 3D med 3D-skanners.

– Det är roligt att det är 3D-mässa igen med fokus på vår bransch, så vi leverantörer kan visa vad vi kan erbjuda, säger Lotta Lindblad, marknadschef på 3Dverkstan.

Minifactory, Big Rep och Meltio var exempel på varumärken som 3DVerkstan visade. Lotta Lindblad vill slå ett slag för företagets CAD/skanning/printservice.

– I och med att vi har fått in många nya maskiner så kan vi också göra många olika typer av tjänster.

Linus Häggblom talade sig varm för Formlabs Form 4.

Fokus var såklart på det två stora produktnyheterna: Formlabs Form 4 och Ultimaker Factor 4. Linus Häggblom, Channel Sales Manager för Formlabs i Norden/Benelux, var på plats för att berätta mer om Formlabs nya resinskrivare.

– Det handlar framför allt om tre saker: den är 3–4 gånger snabbare än föregångaren, med den modulära desginen är det enkelt att reparera maskinen och med nyheter som en förbättrad resintank så blir den 70–80 procent mer kostnadseffektiv, säger han.

Han sammanfattar det som att det inte är något som Formlabs inte förbättrat avsevärt med den nya modellen. Du kan läsa mer om Form 4 här.

Ultimaker Factor 4 är tillverkarens första industriella 3D-skrivare. Mika Jurvanen på 3DVerkstan berättade för mässbesökarna om denna maskins unika fördelar.

När det gäller Ultimakers Factor 4 så är det tillverkarens första industriella 3D-skrivare och något helt annat än den tidigare S-serien. Mika Jurvanen, teknisk säljare på 3DVerkstan, förklarar varför:

– Den kan printa exakt likadant gång på gång, det som kallas repeatability. Den är också otroligt snabb och kan snabbt byta mellan de två munstyckena. Dessutom kan den mekaniskt binda ihop två helt olika material, som exempelvis PLA och TPU, om man vill det. Det kommer nya material hela tiden, så maskinen kommer bara att bli bättre med tiden, säger han.

– Factor 4 har prestanda i industriklass med pålitliga och repeterbara resultat. Den är Ultimaker hittills snabbaste skrivare och kan byta mellan munstyckena lika enkelt som S-Serien. Dubbla munstycken möjliggör prints med två olika material för antingen stödmaterial eller att mekanisk låsa ihop två olika material, som inte är kompatibla i fäste. Ultimaker kommer att fortsätta att släppa förbättringar i mjukvara såväl som nya material kompatibla med Factor 4. Redan vid lansering finns 240+ certifierade material färdigt att printa med. Factor 4 kommer helt enkelt att blir ännu bättre med tiden, säger han.

I dagarna lanserades även En HT 0.6 PrintCore som klarar upp till 340 grader Celsius för att till exempel unna printa med nya starka kompositer som PPS CF-filamentet.

Vilka kommer att köpa Factor 4?

– Professionella tillverkande kunder som gör antingen prototyper eller delar för slutanvändning. De som väljer Ultimaker gör det bland annat för deras IT-säkerhet, white papers, materialdatablad och supportmöjligheter, säger Mika Jurvanen.

3dp.se har tidigare skrivit om lanseringen:  Ultimaker går i industriellt spår med Factor 4.

Läs vidare

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF

En heldag om 3D-printad elektronik

Onsdagen den 9 oktober arrangerar RISE och Nano Dimension ett gemensamt event om 3D-printad elektronik på Home of Organic and Printed Electronics (HOPE/NOSP) i Norrköping.
electronics-4972649_1280

GKN Aerospace utökar sin produktionskapacitet

GKN Aerospace expanderar sin befintliga anläggning i Trollhättan för att möta en ökad efterfrågan på flygmotorkomponenter inom flygindustrin.
Fotograf Jukka Lamminluoto, GKN Aerospace

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF