Branschens bästa ska utses på TCT Awards

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 29 maj 2024
Stratasys FDM-skrivare F3300 som lanserades på Formnext 2023 är en av finalisterna i kategorin Hardware Award – Polymer systems. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Den 5 juni avgörs årets upplaga av TCT Awards i Birmingham där 61 finalister tävlar i elva olika kategorier. 

Tidigare år har svenska företag som The Industry Sweden och AM Efficiency funnits med bland finalisterna, men i år lyser svenskarna med sin frånvaro. Det finns dock många intressanta bidrag och bland de tävlande finns välkända namn som Stratasys, Formlabs, EOS, Solukon, HP, Arburg, Boeing, Nexa 3D, Massivit och Fishy Filaments.

Det handlar om allt ifrån den första kvalificerade DED-tillverkade detaljen för Airbus och robotbaserad automatiserad efterbehandling av metalldelar till en skräddarsydd hockeyhjälm och löparskor med 3D-printad mellansula.

Här finns en lista med samtliga finalister.

 

Tävlingskategorier

TCT Aerospace & Defence Application Award (4 bidrag)

TCT Automotive & Rail Application Award (3)

TCT Consumer Product Application Award (5)

TCT Creative Application Award (5)

TCT Hardware Award – Non-polymer systems (5)

TCT Hardware Award – Polymer systems (6)

TCT Healthcare Application Award (6)

TCT Industrial Product Application Award (5)

TCT Materials Award (8)

TCT Post-Processing Award (6)

TCT Software Award (8)

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC