Unilever sparar 90 procent med 3D-printade formar

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 29 maj 2024

3D-printing börjar hitta vägar in i förpackningsbranschen, framför allt för tillverkning av formar. Ett aktuellt exempel på det är Unilever och Serioplast som gör stora tids- och kostnadsbesparingar på att använda tekniken vid produktutveckling.

Unilever producerar många konsumtionsvaror, allt ifrån hygienprodukter till livsmedel. En bransch som är konkurrensutsatt och som kräver ständiga innovationer för att locka kunderna. En viktig del i det är förpackningens utseende och att snabbt kunna få ut nya produkter på marknaden.

Serioplast är underleverantör till Unilever och tillverkar årligen fyra miljarder flaskor på uppdrag av Unilever. För att kunna snabba på produktutvecklingsprocessen har de två företagen nu börjat 3D-printa formar som används till pilottester.

– Ett konsumentvaruföretag som Unilever måste ut på marknaden så snabbt som möjligt, i alla fall före konkurrenterna. Du måste erbjuda den bästa produkten till det bästa priset på kortast möjliga tid till konsumenterna. 3D-printing hjälper oss att påskynda denna process, säger Stefano Cademartiri, CAD & Prototyping Owner på Unilever, i ett pressuttalande.

Stefano Cademartiri med den 3D-printade formen. Efter att stödmaterialet avlägsnats så krävs det viss efterbehandling i form av polering innan formen kan användas.
Printas med SLA

Formarna printas i SLA-skrivare (stereolitografi) från Formlabs av modellen Form 3L med resinet 10K som klarar både höga temperaturer och högt tryck. SLA-print ger en slät yta och hög precision i utskriften, till exempel för att kunna göra små detaljer som en citron på diskmedelsflaskan.

Vid tillverkningen av PET-flaskor används så kallad sträckformblåsning (stretch blow molding, SBM). Traditionellt används metallformar som tillverkas med CNC-fräsning och det tar 6-12 veckor och kostar uppemot 10 000 euro. Serioplast har därför tidigare använt andra sätt att tillverka enkla prototyper, som inte varit tillfredsställande designmässigt. Med 3D-printing är det istället möjligt att tillverka flera formar på under ett par veckor och till en bråkdel av kostnaden.

– Med den 3D-printade formen kan vi spara upp till 70 procent tid och 90 procent när det gäller kostnaden jämfört med standardformen. Tidigare fick [klienterna] vänta upp till 12 veckor bara på en design, nu kan vi göra fem designs på en gång, säger Flavio Migliarelli, R&D Design Manager, Serioplast Global Services.

En flaska producerad med den 3D-printade formen till vänster, en flaska tillverkad med en metallform i mitten och en prototypflaska med etikett för konsumenttest till höger.
Liknar slutprodukten

Prototyperna ser dessutom ut som den färdiga produkten och är tillverkad i samma material och med samma vikt. Det gör det möjligt att både göra konsumenttester och att testa produkten i förpackningslinjen. Den viktigaste fördelen är kanske att snabbt kunna avgöra om man är på rätt väg eller ska göra ändringar i designen.

När Formlabs skrev om Unilever och Serioplast som ett kundfall tidigare i våras så hade de hunnit testa 15 olika flaskmodeller med den nya processen, med goda resultat. Sammantaget kan processen innebära en bättre produkt och möjligheten att få ut den snabbare på marknaden. Se mer i videoklippet ovan.

Den 3D-printade formen, tillverkad i en Formlabs Form 3L.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC