Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
SPEE3D har haft mycket av sitt fokus på militära tillämpningar. Militära scenarier är kompatibla med SPEED3Ds teknologi, som är en supersonisk kallsprayprocess som snabbt kan producera 3D-utskrifter av metall. Deras process kan enkelt hantera en mängd olika metaller, inklusive koppar som annars är svår att 3D-printa.
Den supersoniska processen gör den mer robust än konkurrerande LPBF-system, som kräver komplexa och dyra fabriksinställningar för att fungera.
SPEE3D har tagit detta tillvägagångssätt vidare genom att introducera sitt ”XSPEED”-system, som paketerar processen i en enda enhet inrymd i en standardcontainer. Detta erbjudande har visat sig populärt bland flera västerländska militära organisationer, som hoppas kunna använda tekniken ute i fält.
Nu har de tagit det ett steg längre genom att även inkludera efterbehandlingen av de 3D-printade delarna med lanseringen av EMU. EMU består av XSPEED och deras SPEE3DCell efterbehandlings- och testsystem.
SPEE3DCell inkluderar flera kritiska delar av utrustning, inklusive en värmebehandlingsugn, en treaxlig CNC-fräsmaskin för att jämna ut ytor och skära av stödstrukturer, verktyg och testutrustning.
Resultatet är en enda konfiguration som faktiskt kan producera användbara metalldelar – på fältet. Designdelen görs med mjukvara som följer med EMU, tillsammans med operatörens vanliga 3D CAD-verktyg och bibliotek.
Det finns dock vissa begränsningar. 3D-skrivaren har en maximal volym på 900 millimeter i diameter x 700 millimeter på höjden och det finns en maximal delvikt på 40 kilo.