Kompakt 3D-labb i fält

Text:Roger Stormo
PUBLICERAD: 3 juni 2024
EMU, Expeditory Manufacturing Unit, upptsatt i fält. Foto: Spee3D

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.

SPEE3D har haft mycket av sitt fokus på militära tillämpningar. Militära scenarier är kompatibla med SPEED3Ds teknologi, som är en supersonisk kallsprayprocess som snabbt kan producera 3D-utskrifter av metall. Deras process kan enkelt hantera en mängd olika metaller, inklusive koppar som annars är svår att 3D-printa.

Den supersoniska processen gör den mer robust än konkurrerande LPBF-system, som kräver komplexa och dyra fabriksinställningar för att fungera.

SPEE3D har tagit detta tillvägagångssätt vidare genom att introducera sitt ”XSPEED”-system, som paketerar processen i en enda enhet inrymd i en standardcontainer. Detta erbjudande har visat sig populärt bland flera västerländska militära organisationer, som hoppas kunna använda tekniken ute i fält.

Nu har de tagit det ett steg längre genom att även inkludera efterbehandlingen av de 3D-printade delarna med lanseringen av EMU. EMU består av XSPEED och deras SPEE3DCell efterbehandlings- och testsystem.

SPEE3DCell inkluderar flera kritiska delar av utrustning, inklusive en värmebehandlingsugn, en treaxlig CNC-fräsmaskin för att jämna ut ytor och skära av stödstrukturer, verktyg och testutrustning.

Resultatet är en enda konfiguration som faktiskt kan producera användbara metalldelar – på fältet. Designdelen görs med mjukvara som följer med EMU, tillsammans med operatörens vanliga 3D CAD-verktyg och bibliotek.

Det finns dock vissa begränsningar. 3D-skrivaren har en maximal volym på 900 millimeter i diameter x 700 millimeter på höjden och det finns en maximal delvikt på 40 kilo.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.
sementprint

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC