Rapport: 3D-print växer snabbare än väntat

Text:Roger Stormo
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 10 juni 2024
3D-printing i makroformat med hjälp av robotar.

Marknaden för 3D-printing växer snabbare än väntat och beräknas uppgå till runt 57 miljarder dollar i slutet av 2028. Det visar en prognos från Protolabs.

Den populäraste 3D-printingtekniken i Norden är FDM (Fused Deposition Modeling) med 67 procent och den minst använda är SLA (stereolitografi) med 7 procent. Detta visar den nya upplagan av Protolabs årliga internationella 3DP-trendrapport, som inkluderar 700 globala ingenjörsexperter i kombination med marknadsinformation.

Rapporten visar stort förtroende för 3D-printing globalt. Tekniken används fortfarande främst för prototyper, men allt fler börjar använda 3D-printing även för produktion och spännande nya mikro- och makroformat börjar dyka upp.

Marknaden värd 28 miljarder dollar

Rapporten visar också att:

  • Dagens globala 3D-printingmarknad är värd cirka 28,1 miljarder dollar.
  • Den växer 10,5 procent snabbare än beräknat.
  • Marknaden förväntas vara värd 57,1 miljarder dollar i slutet av 2028.
  • 70 procent av de undersökta företagen 3D-printade fler delar 2023 än 2022.
  • 77 procent ansåg att medicinteknik är det område med störst potential för 3D-utskrift.

Nästan en tredjedel av de tillfrågade svarade att hybridproduktion, som kombinerar additiv teknologi med traditionell produktion, är viktigast för tillväxten inom 3D-printing. På andra plats (25 procent) kom nya material speciellt utvecklade för 3D-printingapplikationer. Det börjar till exempel dyka upp härdplaster och resin som tål höga värme- och flexibilitetskrav, vilket leder till ännu större möjligheter till innovation.

– 3D-printing ökar (…) dels för att ta fram prototyper som en del av innovationsprocessen, som idag ofta löper parallellt med normal produktion, på grund av snabba förändringar i teknik och marknad. Vi börjar också se att 3D-printing används oftare för tillverkning av delar i mindre volymer i takt med att produktionen blir mer kundanpassad, säger Stephan Garber, ansvarig för Protolabs i Norden och Baltikum.

AI och 3D-utskrift

Protolabs rapport visar också att AI, som påverkar alla branscher, ännu inte har skakat om 3D-printbranschen i grunden, utan smarta skrivare blir hela tiden en bättre upplevelse för användaren. Närmare en tredjedel av de tillfrågade säger att automatisk utskriftsjustering är en av de viktigaste konsekvenserna av AI. Designprogramvara för 3D-utskrift kommer också att kunna dra fördel av AI, såsom topologioptimering, multifysiska processimuleringar och AI-genererad CAD.

Protolabs arbetar som en additiv tillverkningspartner med kunder globalt, och producerar prototyper och komponenter i ett brett utbud av plast- och metallmaterial. År 2023 genererade Protolabs 3D-utskriftsverksamhet mer än 84 miljoner USD i intäkter tack vare Protolabs egna tillverkningsanläggningar och Protolabs nätverk av partners.

Rapporten finns tillgänglig för nedladdning från Protolabs.

Läs vidare

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Vinnarna i TCT Awards utsedda

I samband med mässan TCT 3Sixty i Birmingham avgjordes årets upplaga av TCT Awards 2024 som lyfter fram branschens bästa i elva olika kategorier. Dessutom valdes tre personer in i TCT Hall of Fame.
TCT_AWARDS_NCC_050624_KatjaOgrin_157

En 3D-skrivare som ryms i handen

Forskare vid MIT och University of Texas i Austin har utvecklat en chip-baserad 3D-skrivare som är ungefär lika stor som ett mynt. Denna unika lilla manick ska kunna användas till exempel för rapid prototyping på språng.
mit_chip-printer-01-PRESS_1

Kompakt 3D-labb i fält

Det australiensiska företaget SPEE3D har lanserat något de kallar EMU, Expeditory Manufacturing Unit, det vill säga en produktionsenhet för expeditioner. Den består av en behållare som innehåller allt som behövs för att använda 3D-printing i fält.
EMU-Duo-Outdoors-Larger

Senaste nytt

BigRep släpper två högtemperaturmaskiner

Tyska BigRep lanserade nyligen inte bara en utan två nya 3D-skrivare för utskrifter i höga temperaturer. Släppet är ett resultat av bolagets förvärv av HAGE3D som tillkännagavs i höstas.
IPSO105_inFormnext2023

Audi Sport sparar veckor på att 3D-printa verktyg

När nya elbilen Audi E-Tron GT skulle lanseras behövde Audi-fabriken i tyska Heilbronn snabbt få tag i 200 verktyg, jiggar och fixturer. Lösningen? 3D-printing och mjukvara för designautomatisering.
Audi Trinckle 0H6A1913

Sålde 15 maskiner efter lansering på print-mässa

3D-printing är en starkt växande bransch som börjar användas även inom områden som förpackning, skylt och display. Massivit medverkade på printmässan Drupa i Düsseldorf nyligen med förhoppningen att få fler "2D-printing-företag" att upptäcka möjligheterna med 3D-tekniken.
Massivit 4

Gör unika 3D-printade bucklor

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament.
STCC