Freemelt, Sandvik och Mittuniversitetet har ingått ett trepartssamarbete med syftet att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin.
Det strategiska samarbetet mellan de tre parterna handlar om att gasa på utvecklingen av additiv tillverkning med E-PBF (Electron Beam Powder Bed Fusion) som en innovativ och konkurrenskraftig tillverkningsteknik för industriella applikationer.
Inom samarbetet avser parterna att utveckla och förbättra tillverkningsprocesser och material för användning i industriella applikationer. Genom att kombinera expertis, erfarenhet och lösningar har de tre parterna ambitionen att accelerera utvecklingen av additiv tillverkning och att driva en industriell transformation mot en mer effektiv och hållbar tillverkningsindustri, enligt ett pressmeddelande.
Investerar i en Freemelt ONE
3D-skrivartillverkaren Freemelt ska bidra med kunskap, erfarenhet och lösningar inom E-PBF-teknologi och specifikt inom materialprocesser för tillverkning av volframkomponenter. Sandvik ska som pulvertillverkare medverka med sin expertis inom material och certifiera sitt volframpulver för användning i Freemelts tillverkningsprocess. Genom samarbetet avser Sandvik att bli den primära pulverleverantören för Freemelts industripartners.
Mittuniversitetet och Sports Tech Research Centre investerar i en Freemelt ONE (open source, E-PBF-maskin) från Freemelt och bidrar med resurser för att accelerera teknikutveckling i syftet att transformera det industriella ekosystemet. Investeringen belyser universitetets engagemang för att bli en ledande aktör för utbildningar inom additiv tillverkning och att sammanföra forskarsamhället och industriföretag.
– Detta samarbete lyfter fram den svenska forskningens och industrins expertis inom additiv tillverkning i syfte att behålla ledarskapet inom innovativa tillverkningsteknologier. Genom att kombinera vår expertis med Sandviks högkvalitativa pulver och Mittuniversitetets forskningskapacitet är vår ambition att driva innovation och skapa nya möjligheter inom industriella applikationer, säger Freemelts vd Daniel Gidlund i ett uttalande.
Han säger vidare att volfram är ett fokusmaterial för Freemelt och ett område där företaget har etablerat en stark position inom flera industriella applikationer.
”Möta nuvarande och framtida utmaningar”
Thomas Zimmerl, VP product management, tungsten powder products, Powder Solutions, Sandvik, kommenterar samarbetet så här:
– Vi är entusiastiska över att samarbeta med Freemelt och Mittuniversitetet i syfte att certifiera vårt volframpulver för additiv tillverkning. Detta samarbete stärker inte bara vår position på marknaden utan öppnar också nya möjligheter för tillväxt och innovation.
Även Lars-Erik Rännar, professor vid Mittuniversitetet Sports Tech Research Centre, är positiv till det nya samarbetet och dess möjligheter.
– Jag är glad att vårt långsiktiga samarbete med Sandvik fortsätter. Genom att addera Freemelt ONE:s unika kapacitet och partnerskapet med Freemelt till vår befintliga infrastruktur är vi väl förberedda för att möta nuvarande och framtida utmaningar för branschen avseende krävande material och tillverkningsprocesser. Detta samarbete ligger väl i linje med vår ambition att utmana gränserna för additiv tillverkning i samarbete med industrin, samt för att förse våra studenter med toppmodern infrastruktur, säger Lars-Erik Rännar.