Gör unika 3D-printade bucklor

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 17 juni 2024
Prisutdelning vid säsongens första STCC-tävling som gick i Göteborg den 8–9 juni 2024. Foto: Pressbild

När årets första STCC-tävling avgjordes nyligen fick de tre översta på pallen ta emot pokaler som 3D-printats med guld-, silver- och bronsfärgat filament. 

STCC-pokalerna i guld, silver och brons.

Pokalerna tillverkas av Lostboyslab i skånska Löddeköpinge.

– Vi har tidigare gjort bildelar till STCC och blev kontaktade eftersom de ville skapa unika och hållbara pokaler till tävlingen med återvunna material, berättar Emil Nielsen, vd för Lostboyslab.

Året säsong av STCC är den första som körs med helt nya tävlingsbilar som drivs av el och i samband med det har en helt ny logga tagits fram. För att pokalerna ska gå i linje med det hållbarhetstänket har STCC-teamet tillsammans med Lostboyslab skapat en design på pokalerna utifrån den nya loggan.

När den elektriska premiären av STCC gick av stapeln i Göteborg helgen den 8–9 juni fick vinnaren, andra- och tredjepristagaren varsin 3D-printad pokal printade med Lostboyslabs egna återvunna filament tillsammans med guld-, silver- och bronsfilament från Addnorth. Pokalen har även smart teknologi i form av ett NFC-chip från whatt.io med information om själva loppet, som var det kördes och även filmer från tävlingen.

Totalt ska Lostboyslab tillverka 30 pokaler under säsongen som består av fem tävlingsomgångar med flera olika deltävlingar.

Egen design

3D-printade pokaler används även vid MOMO Radical Cup Scandinavia som körs på bana med brittiska sportbilar av märket Radical.

– Den pokalen har designats helt från grunden med hjälp av vår LIA-praktikant Alexander som varit här under våren. Även där har vi lagt till information om racet med whatt.io, som hur bansträckningen går, och UV-printat texter på pokalen. Vi har ett tvåårskontrakt med Radical för deras tävlingar i Sverige och Norge och kommer att tillverka runt 80 pokaler varje år.

Pokalerna till tävlingar i MOMO Radical Cup Scandinavia-serien.
Unikt istället för massproducerat

Lostboyslab har tidigare gjort pokaler till andra sporter som padel och tyngdlyftning. Men även på uppdrag av företag, till exempel för att uppmärksamma de anställda på ett lite annorlunda sätt. Det har varit ett uppskattat initiativ, berättar Emil Nielsen.

– Vi har till exempel gjort pokaler åt Nordan som tillverkar fönster och dörrar. Pokalerna har blivit väldigt populära och folk tycker att de är supercoola. Vanliga pokaler i metall är ofta ganska tråkiga och ger inget direkt värde efteråt. Med 3D-printing kan vi göra dem unika.

Pokalerna tar 5–24 timmar att printa med en FDM-skrivare, beroende på storlek och design.

– Vi tror att vi kommer att se fler liknande uppdrag framöver och det är också något vi tycker om att göra eftersom vi får vara med i skapandeprocessen, säger Emil Nielsen.

Trio på pallen i MOMO Radical Cup Scandinavia på Gelleråsen i början av juni. Foto: Filippa Harg

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE