Concrete Print byggde för ett par år sedan det första 3D-printade huset i Sverige. Sedan dess har Tumba-företaget fått flera andra uppdrag att printa med betong, som nu senast fundament för att rädda Sveriges sista korallrev och en parkourbana till SM-veckan i Västerås.
– Det börjar äntligen ta fart, tidigare var det mer ”vad ska vi ha det här till”. Nu finns det ett intresse bland annat hos arkitekter som ser fördelar med tekniken, säger Concrete Prints grundare Tobias v. Haslingen om utvecklingen de senaste åren.
Årets upplaga av SM-veckan Sommar avgörs i Västerås och pågår den 26-30 juni. En av grenarna som ingår är parkour där utövaren ska ta sig från A till B över ett antal olika hinder. Concrete Print har fått i uppdrag att 3D-printa hinder till denna bana, som lär vara Nordens första och den andra i världen som är tillverkad på detta sätt.
– Vi har precis levererat elementen och de ska byggas upp inför tävlingen som kommer att direktsändas i tv, berättar Tobias v. Haslingen.
Banan är ritad av arkitekten Xinga Li på X2 Architects som är specialiserade på parkourbanor och aktivitetsdesign. Hindren är byggda i återvunnen betong och ska placeras ut i en cirkel som mäter 25 meter i diameter. Det största hindret väger runt 2 ton. Efter SM-veckan ska banan flyttas så att den fortsättningsvis ska kunna nyttjas av allmänheten. Tävlingen avgörs lördagen den 29 juni klockan 12-14 och SM-veckan visas av Svt.
Fundament för att rädda koraller
Projektet är ett resultat av ett flera år långt samarbete med Heidelberg Materials för att ta fram en unik betong. Denna har använts även i ett annat projekt, LIFE Lophelia, som går ut på att restaurera kallvattenskorallen Lophelia pertusa, även kallad ögonkorall, med hjälp av artificiella rev. Bakom projektet står forskare vid Göteborgs universitet.
Under sommaren ska totalt 160 revfundament placeras ut på sex platser i Natura 2000-området kring Koster- och Väderöfjorden i norra Bohuslän. På två platser finns fortfarande levande korall, men på de andra fyra platserna är det bara döda korallskelett. 28 av dessa fundamenten är 3D-printade av Conrete Print och övriga 132 är gjutna.
De 600 kilo tunga revfundamenten sänks ner till botten på 80-100 meters djup. De har en konstruktion som liknar en stjärna med sex armar och ett hålrum i mitten där korallarverna förhoppningsvis ska trivas och bilda nya rev. Betongen som används till de 3D-printade strukturerna innehåller bara 13 procent cement och istället används ytterligare ett bindemedel i form av slagg från Oxelösunds stålverk. Återstår att se om reven är gynnsamma miljöer för kallvattenskorallerna.
Vill ut i världen
Och det slutar inte där. Concrete Print har fler saker på gång. I höst startar ett än så länge hemligt husprojekt som vi lär få återkomma till. Ett hus som är ritat av arkitektfirman Ross som är kända för att rita exklusiva villor, ofta med runda former.
– Vi vill göra alla möjliga saker och letar alltid efter nya spännande projekt för att utveckla tekniken. Vi vill också visa på ett intelligent sätt att använda betong, att det går att göra coola grejer och samtidigt minska klimatavtrycket.
Tobias v. Haslingen säger att byggbranschen i Sverige fortfarande är avvaktande och att det inte riktigt är någon som vågar investera i tekniken.
– Jag vet inte varför det är så, men jag tror i alla fall att det finns en stor potential att exportera den kunskapen som finns. Vi vill ut på världsmarknaden och sälja vårt koncept vidare, säger han.