Prusa släpper industriell 3D-skrivare

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 3 juli 2024

Enligt Prusa Researchs grundare Josef Prusa startade han bolaget med ambitionen att demokratisera 3D-printing och göra det tillgängligt för fler. Något man får säga att han lyckats med. Nu vill han göra samma resa med industriell 3D-print.

Prusa Pro är en serie 3D-skrivare som är inriktade mer på industriell tillverkning, jämfört med Original-serien. Modellen Prusa Pro HT90 premiärvisades på Formnext i november och väckte då stor uppmärksamhet. Nyligen släpptes den på marknaden och de första exemplaren är redan på väg till kunderna. Det skriver Prusa Research på sin blogg.

Det som gör denna 3D-skrivare mer industriell är framför allt att den printar i hög hastighet och kan skriva ut med avancerade material. Maskinen kan hantera allt ifrån vanlig PLA till högtemperaturmaterial som PEI (ultem) eller flexibla material som TPU och allt däremellan.

Prusa Pro HT90 har en cylindrisk byggyta som mäter 300 millimeter i diameter och 400 millimeter på höjden. Foto: Prusa Reseach
Jämnt fördelad värme

Pro HT90 har en cylindrisk byggyta med en diameter på 300 millimeter och den mäter 400 millimeter på höjden. Kammaren kan nå en temperatur på 90 °C och de två printhuvudena klarar temperaturer på upp emot 300 °C (högtemperaturshuvuden upp till 500 °C). Istället för att använda ett enda värmeelement med en fläkt, värms HT90 upp genom att de två bakre panelerna genererar värme och pumpar in den snabbt och fördelar den jämnt över hela ytan. Något som är speciellt användbart för stora delar som annars kan utsättas för olika temperaturer med defekter som följd.

Prusa lovar perfekt printkvalitet tack vare specialutvecklade kylningslösningar. Med en så kallad ”custom cooling loop” kan temperaturen optimeras i den stängda kammaren baserat på vilket material som används. Det finns även ett parallellt system som är utvecklat för skrivhuvudena som på en millisekund kan ändra tillflödet av luft.

Maskinen kan hantera alla möjliga typer av filament, som PLA, ABS, TPU och PEI (ultem) för att nämna några. Foto: Prusa Reseach
En maskin för allt

Andra fördelar med maskinen är att alla kritiska komponenter, som 48V-motorn, är placerade utanför den uppvärmda kammaren vilket förlänger livslängden signifikant. Skrivhuvuden i ett lätt material som aluminium möjliggör också snabbare printhastigheter.

När det gäller filament är maskinen kompatibel med olika typer av tredjepartsmaterial. Prusa passar även på att lansera Prusament PEI 1010 (ultem) för de mest krävande applikationerna.

Sammantaget hävdar Prusa att Pro HT90 ska vara den enda 3D-skrivare som behövs vid industriell tillverkning. Den klarar allt ifrån enkla prototyper till slutprodukter i avancerade material för användning inom krävande miljöer som flyg- och fordonsindustrin eller inom medicinteknik.

Läs vidare

Värmebehandling och kylning i samma process

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.
QIH 200 Left

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage

Senaste nytt

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D

Desktop Metal lämnar in dubbla stämningar

Desktop Metal har lämnat in inte bara en utan två stämningsansökningar mot Nano Dimension. De handlar om att Nano Dimension brustit i sina skyldigheter när det gäller fusionsavtalet mellan de två bolagen.
Nano Dimension 5