Konkurs för Mycorena – hoppas hitta köpare

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 7 augusti 2024
Mycorena har byggt en demoanläggning i Göteborg, men tanken var att bygga en stor fabrik och skala upp produktionen rejält.

Svenska Mycorena har under några års tid utvecklat ett särskilt svampprotein som kan användas bland annat för 3D-printade livsmedel. I somras stoppades planerna på en jättefabrik och ett par veckor senare ansökte bolaget om konkurs.

– Vårt team har utforskat alla möjliga vägar för att rädda detta banbrytande företag. Det är med tungt hjärta som vi tillkännager detta beslut, men i slutändan tror vi på potentialen i Mycorenas teknologi och produkter och hoppas att det kan fortsätta att bygga värde i branschen, säger styrelseordförande Tore Sveälv i ett pressutskick.

Bolaget har haft det svårt ekonomiskt de senaste två åren och lyckades inte säkra nya viktiga investeringar på grund av den rådande marknadssituationen, enligt pressmeddelandet.

Miljoner i finansiering

Så sent som förra hösten lanserades en 3D-printad vegansk ”laxfilé” på marknaden. Ett resultat av ett forskningssamarbete med österrikiska Revo Foods och ett EU-anslag på 15 miljoner kronor. Sedan starten 2017 har Mycorena fått runt 35 miljoner euro i finansiering, varav 24 miljoner euro under 2022.

Pengarna från den senaste investeringsrundan skulle användas för att skala upp tillverkningen och det planerades i samarbete med Tetra Pak för en stor produktionsanläggning i Falkenberg. Men i mitten av juni 2024 kom beskedet att planerna på fabriken stoppades. Och knappt en månad senare lämnades en ansökan om konkurs in.

”Ser lovande ut”

Konkursförvaltaren Magnus Löfving på Advokatfirman Lindahl är dock hoppfull om att hitta en köpare som kan driva verksamheten vidare.

– Arbetet pågår alltjämt och vi för diskussioner med flera potentiella köpare, så det ser lovande ut. Förhoppningen är att komma till ett avslut den här eller nästa vecka, säger Magnus Löfving.

Läs mer i tidigare publicerade artiklar på 3dp.se:

Svenskt svampprotein blir vegansk fisk

3D-printad lax börjar säljas i Sverige

Läs vidare

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Säkrar investering för AI-drivet kvalitetsverktyg

Interspectral, med bas i Norrköping, säkrar en investering för att utveckla sitt AI-drivna verktyg för kvalitetssäkring vid additiv tillverkning i metall.
Interspectral

Ikea söker kreativ 3D-printingspecialist

Möbeljätten Ikea har tidigare experimenterat lite med 3D-printing. Nu anställer bolaget en specialist inom 3D-printing för produktutveckling.
Flags 3

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two