3D-printad skatepark under OS i Paris

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 8 augusti 2024
Skateparken har utformats för att passa såväl nybörjare som erfarna åkare och ska efterlikna ett gigantiskt flipperspel.

I samband med OS i Paris har världens första skatepark med 3D-printade element sett dagens ljus. Bakom den flipperspelsliknande skateparken på Esplanade Paris La Défense står byggbolaget Saint-Gobain.

Den 400 kvadratmeter stora parken, Saint-Gobain Skate Game, har varit tillgänglig för allmänheten under hela OS-perioden den 18 juli till 11 augusti. Bakom designen står arkitekten Aubry Ramillon med input i form av teknisk expertis från den franska skateboardikonen Vincent Matheron. Utformningen och de färgglada inslagen ska efterlikna ett gigantiskt flipperspel.

Arkitekten har med designen haft såväl nybörjare som mer erfarna åkare i åtanke, även personer i rullstol ska kunna rulla i skateparken. Tanken är att den ska symbolisera en inkluderande OS-anda, och samtidigt visa på vilken innovativ och hållbar tillverkningsmetod 3D-printing är.

Enligt Saint-Gobain är detta den första skateparken i världen som består av 3D-printade element i betong. Totalt handlar det om åtta betongelement: två så kallade launchers (ramper), en A-frame, en volcano, en dubbel volcano och tre bänkar. Dessa har tillverkats vid Saint-Gobain Weber Beamix produktionsanläggning i nederländska Eindhoven. Den 3D-printade ytan ska vara särskilt lämpad för att rulla på med en skateboard, varken för hal eller för mycket friktion.

Efter OS ska skateparken flyttas till en mindre stad i Paris-regionen, som en del i det så kallade Legacy-programmet för Paris 2024.

Parken består bland annat av åtta 3D-printade element att skejta på.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two