Konkursade Shapeways antar ny form

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 13 augusti 2024
Shapeways verksamhet fortsätter i nystartade Manuevo. Foto: Pressbild/Shapeways

I början av juli meddelade servicebyrån Shapeways sin konkurs. Några veckor senare återuppstår bolaget i form av Manuevo och verksamheten drivs nu vidare av några av de tidigare anställda. 

Shapeways har sitt ursprung i Philips LifeStyle Incubator i Eindhoven, Nederländerna, 2008. Under årens lopp har bolaget växt och levererat totalt 16 miljoner 3D-printade delar med tekniker som SLS, MJF, SLA, binder jetting och SLM.

Enligt ett pressmeddelande från Manuevo var Shapeways vinstdrivande och anledningen till konkursen var patentproblem i USA. Det nystartade bolaget är tillbaka i Eindhoven och består av ett lokalt team som tillsammans med två tidigare medgrundare av Shapeways har lyckats få finansiering för att driva verksamheten vidare under nytt namn. Fokus är på B2B-kunder som är i behov av 3D-printade delar i små eller medelstora serier för såväl prototyper som slutprodukter. Det ska göras tillsammans med 40 partners som kan erbjuda tolv olika AM-tekniker och 120 material.

Jules Witte, tidigare produktionschef på Shapeways och numera COO på Manuevo, kommenterar nystarten så här:

– Eindhoven-teamet har levererat högkvalitativa delar med personlig service i många år och våra kunder har saknat denna tjänst under den senaste månaden. Med vetskapen om att många av våra kunder har för avsikt att komma tillbaka så är vi glada att kunna göra en omstart; de enhälligt positiva svaren från våra stamkunder är hjärtvärmande. Teamet är särskilt motiverat att visa att vi kan bli framgångsrika på egen hand, säger han.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two