Adaxis inleder samarbete med Airtech Materials

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 14 augusti 2024
Adaxis startades 2021 med målet att revolutionera tillverkningsindustrin genom att tillhandahålla mjukvara för industriella robotar som ska göra produktionen flexibel och hållbar. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Svensk-franska programvaruföretaget Adaxis har ingått ett strategiskt samarbete med Airtech Materials för att kunna integrera deras material i plattformen AdaOne.

Airtech Materials Group, med huvudkontor i USA, har specialiserat sig på bland annat kompositmaterial för verktyg och additiv tillverkning. Adixis har utvecklat programvaran AdaOne för additiv tillverkning med robot. Samarbetet mellan dessa två ska resultera i en komplett lösning för slutanvändaren för att kunna dra nytta av den fulla potentialen med storskalig 3D-printing.

Integreringen ska innebära att materialens prestanda kan optimeras och på så sätt höja kvaliteten på de printade komponenterna. Den ”nyckelfärdiga” lösningen ska förenkla processen att använda materialen, bland annat genom att materialprofilerna implementeras automatiskt och sätter inställningar för maximum- respektive minimumhöjd på lagren och andra kritiska parametrar.

AdaOne kommer också att innehålla materialspecifika algoritmer och inställningar vilket ska förbättra de mekaniska egenskaperna, ytfinishen och exaktheten i dimensionen på den printade delen. Även kvalitetskontrollen förbättras vilket betyder sådant som övervakning och justering i realtid i samband med printprocessen. Dessutom ska gränssnittet bli ännu mer användarvänligt.

– Vi är glada över att samarbeta med Airtech för att få in deras innovativa material i AdaOne-ekosystemet. Detta samarbete innebär att vi kan erbjuda våra användare oöverträffade möjligheter inom 3D-printing, vilket möjliggör för dem att tänja på gränserna för vad som är möjligt med additiv tillverkning, Emil Johansson, CPO på Adaxis.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two