Stratasys stämmer Bambu Lab för patentintrång

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 19 augusti 2024
Patenttvisten rör totalt tio olika patent. Foto: Arkiv/Anja Degerholm

Stratasys, vars grundare S. Scott Crump utvecklade FDM-tekniken, tar till rättsliga åtgärder mot uppstickaren Bambu Lab på grund av påstådda patentintrång. Det uppger flera nyhetskällor.

Det kinesiska bolaget Bambu Lab har sedan starten 2022 tagit betydande marknadsandelar inom det segmentet som gäller instegsmodeller av desktop-3D-skrivare (FFF). Deras maskiner har blivit kända för att vara både innovativa och användarvänliga, samtidigt som de är rimligt prissatta. De är populära både bland privatkonsumenter och professionella.

Orsakat ekonomisk skada

Stämningen omfattar tio patent som rör viktiga nyckelfunktioner i den typen av 3D-skrivare som Bambu Lab – och andra liknande företag – erbjuder. Det handlar bland annat om sådant som uppvärmd byggplatta och så kallade ”purge towers” för rengöring av extrudern vid användning av flera olika färger. När det gäller purge towers använder inte Stratasys denna teknik själva i sina maskiner, men det är ett av deras många patent. Stämningen gäller försäljningen av 3D-skrivare på den amerikanska marknaden.

Enligt sajten voxelmatters.com rör patentprocessen Bambu Labs modeller X1C, X1E, P1S, P1P, A1 och A1 mini. Stratasys hävdar att dessa intrång orsakat bolaget stor skada, inte minst ekonomiskt genom att man har tappat marknadsandelar.

Kan tvingas betala royalties

Diskussionerna om patenttvisten och varför Stratasys väljer att ta till rättsliga åtgärder har gått varma på nätet. Kerry Stevenson på branschsajten Fabbaloo undrar om Stratasys befarar att Bambu Lab planerar att lansera en större maskin som kan konkurrera med Stratasys F3300-serier. Eller om det handlar om att potentiellt tvinga Bambu Lab att betala royalties till Stratasys, som Formlabs fick göra efter tvisten med 3D Systems gällande SLA-tekniken.

3dprint.com spår två möjliga utfall av patentprocessen. Det ena är att Bambu Lab förlorar och försvinner från marknaden och istället lämnar plats åt konkurrerande företag som Creality eller AnkerMake. Det andra är om Bambu Lab kan få ekonomisk stöttning för att rida ut stormen och fortsätta att stå starka. Klart är i alla fall att det är en process som kan tid, och vi lär få anledning att återkomma till ämnet.

Tidigare i år tvingades Markforged att betala Continuous Composites 17,34 miljoner dollar som resultatet av en patentprocess som påbörjades 2021: Får dryga böter för patentintrång

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two