Hitachi Rail satsar på 3D-printade reservdelar

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 21 augusti 2024
Den nybyggda toppmoderna fabriken i Washington County i USA blir en viktig del i satsningen på additiv tillverkning.

Användningen av additiv tillverkning för att producera reservdelar ska öka effektiviteten och reducera både kostnader och ledtider. Det är förhoppningen när tågtillverkaren Hitachi Rail gör en satsning på AM.

Satsningen görs genom ett samarbete med AM-företaget Roboze som tillverkar system för superstarka utskrifter i polymer- och kompositmaterial. Hitachi Rail ska använda modellen Roboze Argo 500 på sina produktionsanläggningar i italienska Neapel och i den nya toppmoderna digitala fabriken i Washington County i delstaten Maryland, USA. En maskin som kan printa i material som ULTEM och kolfiberförstärkt PEEK.

Roboze hävdar att deras system kan användas för att ersätta traditionell tillverkning av metalldelar vilket ska innebära en signifikant lägre kostnad och snabbare leveranstider. Argo 500-modellen är utrustade med den så kallade Hyperspeed-teknologin för supersnabb industriell tillverkning.

Med Roboze Argo 500 är det möjligt att printa med material som ULTEM och PEEK.

Hitachi Rail ska utnyttja den avancerade tekniken för att tillverka prototyper och reservdelar.

– Vårt partnerskap med Roboze understryker vårt engagemang för att leverera avancerad, högkvalitativ tillverkning åt våra kunder. Partnerskapet kommer att göra det möjligt för oss att utnyttja 3D-printing för att förbättra operativ effektivitet och minska kostnaderna för att producera prototyper och järnvägsreservdelar, säger Luca D’Aquila, COO för Hitachi Rail Group och vd för Hitachi Rail Italy.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two