Svensk tillverkare i konkurs – men varumärket lever vidare

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 23 augusti 2024
ZYYX Labs vd Tomas Bengtsson säger att varumärket kommer att finnas kvar och tillverkningen av maskiner fortsätter. Foto: Pressbild/Arkiv

ZYYX Labs, med säte i Göteborg, ansökte den 20 augusti om konkurs. Tillverkningen av 3D-skrivare kommer dock att fortsätta i ett annat bolag, enligt vd:n Tomas Bengtsson.

– Det är produktionsbolaget som byggt 3D-skrivarna som gått i konkurs. Varumärket finns kvar och vi kommer att fortsätta tillverkningen i ett annat bolag, men skala ner den och minska personalen, säger Tomas Bengtsson.

En konkursförvaltare kommer nu att sälja ut reservdelslager och maskiner som finns i konkursboet. Tomas Bengtsson poängterar att de som har en ZYYX-skrivare fortfarande kan få tag i delar trots konkursen. Hemsidan med webbshop ligger uppe som vanligt.

Sedan starten 2018 har ZYYX Labs haft röda siffror på sista raden varje år. Under räkenskapsåret 2023 omsatte ZYYX Labs 1,6 miljoner kronor och hade ett resultat efter finansnetto på -549 000 kronor. Enligt Tomas Bengtsson var det bland annat efterdyningarna av pandemin och de höga hyrorna för företagets lokaler som bidrog till den tuffa ekonomiska situationen.

ZYYX har specialiserat sig på 3D-skrivare som kan tillverka mekanikdelar och prototyper som är både starka och funktionella. De är designade för att användas i kontorsmiljöer och enligt bolaget har de sålts till industriella användare över hela världen. Sedan starten har tre olika modeller lanserats: ZYYX+, ZYYX Pro II och ZYYX Pro MC, för framför allt kompositmaterial, men vissa modeller kan även skriva ut med filament i metall och keramiska material.

Alla modeller förutom ZYYX+ kommer att fortsätta att tillverkas.

– Den modellen börjar bli gammal och det är tuff konkurrens på den typen av enklare skrivare, inte minst från Kina. Förhoppningsvis kan vi även utveckla nya modeller efterhand, säger Tomas Bengtsson.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two