Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 27 augusti 2024
Konkursdrabbade Mycorena köps nu upp av en belgisk aktör som tillverkar liknande produkter av svampprotein. Foto: Pressbild

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.

– De har tagit över tillgångarna i Göteborg och Falkenberg samt IP-rättigheterna. De kände till Mycorena väl sedan tidigare, berättar konkursförvaltaren Magnus Löfving på Advokatfirman Lindahl.

Han säger att det fanns ett begränsat antal intressenter, men de flesta var bara intresserade av enskilda delar av verksamheten, som utrustning eller immateriella rättigheter.

– Vi gjorde bedömningen utifrån borgenärernas perspektiv att det var mest gynnsamt att sälja hela verksamheten. Det andra alternativet, att slakta rörelsen, hade inte varit lika gynnsamt, säger Magnus Löfving och tillägger att det positiva i sammanhanget också är att Mycorenas produkter kan leva vidare.

Ska tillverkas i Belgien

Natural Plantbased Solutions, eller Naplasol som är en del av koncernen VEOS Group, arbetar också med så kallat mykoprotein och har en produktionsanläggning i Bree, Belgien, där flera produkter tillverkas. Företaget skriver i ett pressmeddelande att köpet av Mycorena innebär att de kan bredda portföljen och att planen är att tillverka Mycorenas produkt Promyc på anläggningen i Belgien.

– Vi är stolta över att vi kan fortsätta historien om Mycorena, eftersom vi tror starkt på framtiden för mykoproteiner. Mykoproteiner är helt klart ett hållbart proteinalternativ, med lägre CO2-, mark- och vattenfotavtryck jämfört med andra växtbaserade proteine, säger Wim Slee, co-CEO för VEOS Group.

– Mycorena har varit på en spännande resa mot att bli en ledande aktör inom mykoproteinindustrin. Förvärvet och sammanslagningen med Naplasol erbjuder en unik möjlighet att bygga vidare på den grund vi har etablerat. Vi ser fram emot att se Mycorena fortsätta att frodas under den starka industriella expertis hos VEOS Group, säger Ramkumar Nair, grundare av Mycorena.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two