Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 28 augusti 2024
Med hjälp av simuleringsmodeller har forskarna tagit fram en struktur som ska minska materialåtgången avsevärt.

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 

Inom byggbranschen finns det minst sagt stora möjligheter att minska klimatavtrycket. I en mellanstor fastighet används 40-45 procent av all betong till bärande horisontala ytor som golv. Forskarna vid Det Tekniske Fakultet på SDU ville därför titta närmare på hur dessa element kan produceras på ett smartare sätt med additiv tillverkning.

I forskningsprojektet 3DLightSlab har teamet utvecklat en ny typ av 3D-printat betongelement med en nätstruktur. Det är möjligt genom att använda beräkningsmodeller för att optimera strukturen, vilket gör att den kan tillverkas med betydligt mindre material och anpassas efter den specifika byggnaden och den bärförmåga som krävs i det aktuella fallet.

Nätstrukturen sparar mycket material utan att tumma på bärkraften.
Optimerade konstruktioner

Exakt hur mycket CO2 som metoden sparar varierar från fall till fall och det är för tidigt att säga en exakt siffra, enligt forskarna.

– I det här projektet har vi utforskat flexibiliteten hos 3D-betongprint för att minska CO2-utsläppen. Vi har introducerat en beräkningsmetod som gör det möjligt att designa betongkonstruktioner automatiskt och på ett sätt som är optimerade för en byggnads specifika belastningar och geometrier, förklarar Roberto Naboni, lektor på Institut for Teknologi og Innovation på SDU och ledare för forskningscentret SDU CREATE.

Forskarna har inspirerats av naturen för att skapa de mest optimala strukturerna.

– En av utmaningarna har varit hur man förutsäger det strukturella beteendet hos betongelementen. Det krävde detaljerad modellering av utskriftssekvensen, materialdistributionen och tillverkningsprocessen och en kombinerad användning av vad som kallas finite element-simuleringar.

Få snabbt ut på marknaden

De 3D-printade konstruktionerna har löpande testats för att kontrollera om de lever upp till de standarder som finns inom byggbranschen. Förhoppningen är att inom en snar framtid se dennalösning ute på byggena.

– Vi räknar med att tekniken är klar för marknaden inom 24 månader. Våra resultat visar att även om det är en ny teknik har den potential att vara ekonomiskt hållbar. Nästa steg blir att göra tekniken redo för industrialisering och hitta några partners inom som vill arbeta innovativt. Vi har redan kontakt med några betydande aktörer i både Danmark och Europa, säger Roberto Naboni.

Elementen har förstärkts med armeringsjärn, vilket inte gjorts i den här skalan tidigare, enligt forskarna.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

92 procent kortare ledtider med AM

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.
Atlas-Copco_team

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two