92 procent kortare ledtider med AM

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 2 september 2024
Atlas Copcos tillverkningsenhet i Deeside, Wales, har framgångsrikt anammat 3D-tekniken.

Fler och fler stora industriföretag upptäcker fördelarna med AM-tekniken. Det senaste i raden är svenska koncernen Atlas Copco Group som med additiv tillverkning kunnat dra ner på både kostnaderna och ledtiderna.

För ett och ett halvt år sedan påbörjade Atlas Copcos enhet i Deeside, Wales, en resa för att med 3D-printing utforska nya möjligheter på marknaden, bland annat inom elfordon. Men även för att kunna vara mer agil och reducera ledtiderna gentemot kunderna, där AM-tekniken visat sig vara en nyckel till framgång.

– Vi ville ha hårdare kontroll över vår tillverkning som skulle leda till kortare ledtider, lägre kostnader och möjligheten att snabbt skapa prototyper för nya produkter, säger Jason Edwards, teknisk chef på Atlas Copco, i ett pressuttalande.

Satsningen innebar att Atlas Copco investerade i en EOS P396 för polymerbaserad additiv tillverkning. Numera har Atlas Copco anpassat sina processer efter AM-tekniken och har ett antal komponenter i serieproduktion. Bolaget har också efter 18 månader uppnått ROI (avkastning på investering).

Det kanske viktigaste av allt är att bolaget lyckats kapa ledtiderna från 6-12 veckor till 3-4 dagar, alltså en minskning med 92 procent. Det innebär att det krävs färre komponenter från underleverantörer som kan påverkas av rubbade logistikkedjor och försenade transporter. Kostnaderna har också blivit 30 procent lägre och avfallet har minskat från 7 procent till nära noll. Detta sammantaget har inneburit att Atlas Copco kan bli mer konkurrenskraftigt och investera mer tid i att utveckla nya produkter och innovationer, enligt företaget.

En EOS P396 för polymera material i kombination med infärgningsmöjligheter från DyeMansion utgör produktionen hos Atlas Copco Deeside.

Läs vidare

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Metod för AI-förbättrad 3D-print

AI är ett begrepp som är på allas läppar. Tekniken används redan på flera olika sätt inom 3D-printing och det kommer hela tiden nya lösningar. Amerikanska forskare har utvecklat en algoritm för att effektivare printa komplexa strukturer.
3D-printer-printing-prostate

Klimatsmartare byggen med 3D-printade betongelement

Forskare vid Syddansk universitet (SDU) har tagit fram 3D-printade betongelement som kräver mindre material och därmed innebär en mindre belastning på miljön än traditionella motsvarigheter. 
f6d8b7a7-150c-4d9d-9edf-e33a70d766b5

Efter konkursen: Mycorena sålt till belgiskt bolag

Under sommaren kom nyheten att det Göteborgsbaserade food-tech-bolaget Mycorena ansökt om konkurs. Nu står det klart att belgiska Natural Plantbased Solutions köper konkursboet.
MYCORENA_NASA_1

Senaste nytt

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Event: Hitta nya affärsmodeller med AM

Den 19 september bjuder RISE och 3D Action 2.0 in till ett insiktsseminarium om möjligheterna med additiv tillverkning i form av förändrade affärsmodeller och en stärkt industri.
RISE-pressbild

Första 3D-printade metalldelen på ISS

Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
First_metal_part_3D_printed_in_space

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two