Tidigare i år kunde 3dp.se berätta om planerna på att ta med en 3D-skrivare för metall till den internationella rymdstationen ISS. Nu har den första metalldelen tillverkats ute i rymden.
Projektet att för första gången 3D-printa i metall i rymden är ett samarbete mellan The European Space Agency (ESA) och Airbus. 3D-skrivaren installerades i början av året av den danska astronauten Andreas Mogensen och i augusti lyckades man för första gången printa en metalldel i tyngdlöshet på stationen. Maskinen är specialbyggd av Airbus och partnern Cranfield University i Storbritannien. Tillsammans har de utvecklat skrivarens smältprocess och hårdvara, såväl som dess laserkälla, optik, råvarulagring och matningssystem. Utskriften styrs och övervakas från jorden.
Den första metalldelen och tre andra delar ska så småningom föras tillbaka till jorden för kvalitetsanalyser. Två ska till ESA:s tekniska huvudkontor i Nederländerna (ESTEC), en till ESA:s träningscenter för astronauter i Köln (EAC) och den sista ska utvärderas på Danmarks Tekniske Universitet (TDU).
ESA satsar på additiv tillverkning som en lösning för att kunna tillverka nödvändiga delar ute i rymden, att reparera utrustning eller konstruera speciella verktyg. I takt med att utforskningsuppdragen expanderar till månen och Mars blir det allt viktigare för astronauterna att kunna klara sig på egen hand utan att behöva skicka material till och från jorden. Det är också en del av ett mål som ESA satt upp om en cirkulär rymdekonomi med återvunna material.
– Med utskriften av den första 3D-metalldelen i rymden har ESA:s Exploration-team uppnått en betydande milstolpe när det gäller att etablera tillverkningskapacitet i omloppsbana. Denna prestation, möjliggjord av ett internationellt och multidisciplinärt team, banar väg för mer långväga uppdrag där tillverkning av reservdelar, komponenter och verktyg kommer att vara avgörande, säger Daniel Neuenschwander, Director of Human and Robotic Exploration vid ESA, i ett pressuttalande.