Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 2 oktober 2024

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.

FUNMAT Pro 310 NEO marknadsförs som en 3D-skrivare för höga hastigheter, höga temperaturer och mångsidig användning. Vid utvecklingen av den nya maskinen har kundernas önskemål stått i centrum. Det kunderna ville ha: en effektiv produktion av högkvalitativa delar för slutanvändning. Och det har de också fått, enligt tillverkaren. Maskinen har också testkörts av ett antal kunder, totalt handlar det om 240 000 printtimmar.

Intamsys är noga med att påpeka att FUNMAT Pro 310 NEO inte är en uppgraderad version av tidigare modellen FUNMAT Pro 310.

– Det är en helt ny generation desktop-skrivare som är utvecklad för industriell användning. Den har en helt annat output och kapacitet jämfört med den tidigare generationen. Det här är en maskin för nästa nivå, säger Timm Woszidlo, Head of Operation, Application & Technical Support på Intamsys.

Byggstorleken är 305 x 260 x 260 millimeter och kammaren kan värmas upp till 100 °C.
Bättre vidhäftning

Maskinen har åtta lägen för olika material och applikationer. Den kan köra på ”ultra high speed”, vilket betyder upp emot 1 kilo material per dygn med en hastighet på 500 mm/s. Byggstorleken är 305 x 260 x 260 millimeter och kammaren kan värmas upp till 100 °C, vilket ska göra det möjligt att printa med en rad olika termoplaster utan att delarna missformas, genom så kallad warping. Förbättringar som gjorts jämfört med tidigare generation handlar bland annat om vidhäftningen av lagren, som ska vara tre gånger starkare. Maskinen är designad för användning inom tillverkningsindustrin, men även mer krävande sektorer som flyg, fordon och elektronik.

När det gäller kompatibla material så finns det allt ifrån ABS, PLA, PA och TPU till kolfiber- och glasfibermaterial samt brandsäkra material, men framför allt polykarbonat (PC).

– Vi har fokuserat på PC eftersom vi ser att det är det mest använda materialet när det handlar om industriella applikationer, säger Timm Woszidlo.

FUNMAT Pro 310 NEO har dubbla skrivhuvuden och fyra olika utskriftslägen.
Tillgänglig omgående

Maskinen har det så kallade IDEX-systemet, independent dual extruder, med fyra olika utskriftslägen: Mirror, Duplicate, Support eller Dual Color Mode. Munstyckena behöver inte bytas vid materialbyte.

På lanseringseventet tog Intamsys upp det faktum att det finns ett gäng desktop-skrivare på marknaden som utger sig för att vara den bästa i detta segment. Hur skiljer sig FUNMAT Pro 310 NEO ut i konkurrensen? Den frågan får Roy Ye, Product Manager, svara på och han säger så här:

– Nyckelorden är en industriell desktop-skrivare som kan leverera både pålitlighet och kvalitet, är hans sammanfattning.

FUNMAT Pro 310 NEO är tillgänglig omgående och finns redan på lager. Återförsäljare av Intamsys produkter i Sverige är Additiva.

Lanseringseventet kan ses i efterhand här.

FUNMAT Pro 310 NEO är tillgänglig omgående.

Läs vidare

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Stratasys släpper uppföljaren Origin Two

Efter Origin One kommer Origin Two, en DLP-printer för mindre produktionsserier där tillverkaren lovar exakthet, repeterbarhet och fin ytfinish som är jämförbar med formsprutning.
Origin Two

Ny lösning för rengöring av stora 3D-utskrifter

Svenska AM Efficiency, som utvecklar efterbehandlingslösningar för 3D-utskrifter, lanserar nu sin senaste innovation kallad CCP-20.
ccp20_open and closed

Senaste nytt

"Världens största" anläggning för 3D-printad mat

Österrikiska Revo Foods har öppnat vad de hävdar är världens största produktionsanläggning för 3D-printade livsmedel. Fabriken i Wien ska kunna producera 60 ton i månaden.
2024-Revo-PR-THEFILET-5

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Freemelt etablerar applikationscenter i USA

Freemelts amerikanska bolag och HAMR Industries har tillsammans etablerat ett applikationscenter i Nordamerika. Syftet är att accelerera kommersialiseringen av industrimaskinen eMELT.
WindowDetailFreemeltONE-scaled-1

Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.
Prototal MJF