Prototal storsatsar både i Malmö och Jönköping

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 7 oktober 2024
Anläggningen i Malmö har uppgraderats med fyra MJF-skrivare från HP i 5210-serien.

Prototal Industries har den senaste tiden gjort stora investeringar inom additiv tillverkning. I Jönköping har maskinparken förstärkts med tre nya SLA-maskiner och i Malmö görs plats för totalt 36 HP-skrivare.

– Ambitionen är att skapa Europas bästa produktionsanläggning för serieproduktion inom 3D-print, säger Ronnie Petersson, Sals and Marketing Director på Prototal Industries, om satsningen på Prototal Tojos i Malmö.

Ronnie Petersson, Sales and Marketing Director på Prototal Industries.

Anläggningen i Malmö har tidigare fokuserat enbart på formsprutning och har certifiering för medicinska applikationer. Nu har formsprutningsmaskinerna fått sällskap av fyra MJF-skrivare från HP i 5210-serien som är utrustade med robot för automatiskt byte av magasin. De kan printa med material som PA12 och PA11.

– Vi har skapat en produktionslinje tillsammans med HP där vi gör allt rätt från början och i varje detalj tänker serieproduktion. Nu har vi fyra maskiner på plats men det finns plats för totalt 36 stycken, tre skepp om tolv maskiner vardera. Vi vill med denna produktionskapacitet påvisa att även riktigt stora volymer med fördel kan 3D-printas. Anläggningen i Malmö är extremt automatiserad, med ett kvalitetssäkringssystem som motsvarar eller överträffar de som används vid traditionella tillverkningsmetoder, säger Ronnie Petersson.

Kontrakt med stora kunder

Planen är att ha det första skeppet med tolv maskiner på plats under 2025 och resterande maskiner inom några år. Den tänkta kundkretsen finns inte bara i Sverige utan i hela Europa.

– Vi har skrivit kontrakt med flera stora internationella kunder, det är därför vi vågar satsa. Det är kunder bland annat inom robotics, säger Ronnie.

Placeringen i Malmö med närheten till flygplatsen Kastrup och Prototals andra produktionsanläggningarna i Köpenhamn (Prototal Damvig) och Ystad (Prototal GTP) var också en fördel med tanke på internationella kunder. På sikt är planen att skaffa certifiering för medicinska applikationer även för 3D-printing.

– Vi ser jättestora möjligheter inom medical. I nuläget har vi certifieringen på en site i England samt en pågående process i Österrike. Med en certifiering i Malmö blir vi heltäckande i Europa.

Inom Prototal-gruppen finns sedan tidigare en IATF-certifiering för automotive samt AS 9100 för aerospace/defense för just 3D-printing.

Nya maskiner – nya möjligheter

I Jönköping har Prototal ersatt sina tidigare HP-maskiner och har nu sju stycken med den allra senaste tekniken anpassade för prototyp och serieproduktion. För kunden innebär det förbättrad repeterbarhet och kortare ledtider. Även inom SLA (stereolitografi) utökas kapaciteten rejält i och med att tre maskiner från 3D Systems har flyttat in.

Den största modellen, 3D Systems Pro X 950, var på plats i Jönköping i vintras efter förfrågningar från fordonsindustrin gällande större och mer komplexa delar. Den är utrustad med dubbla lasersystem och kan printa delar som är 1 500 x 750 x 550 millimeter. Det kan handla om sådant som dörrpaneler eller stötfångare.

– Vi har även börjat få förfrågningar från andra branscher, till exempel gällande värmepumpar, där kunden i ett utvecklingsskede behöver stora plastdelar.

De två nya maskinerna är av modellen 3D Systems Pro X 800. Förstärkningen på maskinsidan ska öppna nya affärsmöjligheter.

– Vi har stort fokus på serieproduktion, men vi vill även komma in tidigare i projekten. Genom satsningen på SLA kan vi hitta andra vägar till kunden och vara med längs hela kedjan, från prototyp till serieproduktion. Nu har vi en grym kapacitet i Sverige när det gäller SLA.

I Jönköping finns numera tre SLA-maskiner från 3D Systems.
Redo när det vänder

Prototal Industries har också gjort förstärkningar inom efterbehandling i form av maskiner för vapor smoothing på anläggningarna i Danmark, Österrike och England. Inom kort får även Prototalt GTP i Ystad vapor smoothing-kapacitet, vilket innebär att denna teknik kommer finnas tillgänglig både i Ystad och Jönköping. Vapor smoothing innebär inte bara att den 3D-printade produkten får en yta som liknar formsprutning, den blir dessutom i princip luft- och vattentät.

Satsningarna innebär att Prototal har anställt operatörer till Malmö och även förstärkt med personal i Jönköping och Ystad.

Ronnie Petersson säger att lågkonjunkturen är märkbar, kanske framför allt nere i Europa, men att man ser ljusare tider i kikaren.

– Vi tror det släpper under nästa år och med dessa investeringar kommer vi att vara väl förberedda. Vi är otroligt stolta över att vi har fått dessa fantastiska maskinförstärkningar på plats och det ger oss förutsättningar att vara mycket starka på den svenska marknaden kommande år.

– Vi tror fullt ut på produktion i Sverige, där energin vi tillför våra maskiner är betydligt mer ren och hållbar jämfört med vad den är i andra länder. Detta i kombination med hög automationsgrad, som i Malmö, gör svensk produktion extremt konkurrenskraftig i Europa, avslutar Ronnie Petersson.

Satsningen på Prototal Tojos i Malmö omfattar även robotar som sköter automatiskt byte av magasin.
Prototal ser fördelar med att ha tillverkning i Sverige med hög automationsgrad och en mer hållbar produktion.

Senaste nytt

Koncept-modell av Corvette C9 med 3D-printad kaross

General Motors (GM) presenterar nu den första av tre konceptmodeller av nästa generations Corvette. En futuristisk elsuperbil med bland annat additivt tillverkad kaross.
Corvette

Stor potential för 3D-printade verktygsinsatser

Protech lanserar möjligheten att 3D-printa verktygsinsatser med Xact Metals 3D-skrivare och stålpulvret Uddeholm Corrax. Det beskrivs som ett viktigt steg för en bredare användning av additiv tillverkning i form- och verktygsindustrin.
Corrax 2

Elmotorcykel helt byggd av 3D-printade delar

I samband med en mässa i Japan nyligen visade 3D-skrivartillverkaren BigRep upp en elmotorcykel som består enbart av 3D-printade delar, exklusive elektronik.
Nera_eMotorbike (1)

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Läs vidare

Stor potential för 3D-printade verktygsinsatser

Protech lanserar möjligheten att 3D-printa verktygsinsatser med Xact Metals 3D-skrivare och stålpulvret Uddeholm Corrax. Det beskrivs som ett viktigt steg för en bredare användning av additiv tillverkning i form- och verktygsindustrin.
Corrax 2

Seminarium: Ta 3D-printingen till nästa nivå

Hur kan 3D-printing, generativ design och 3D-skanning effektivisera allt från produktutveckling och produktion till montering och vardagliga utmaningar? Det står på programmet när 3D-Action 2.0 bjuder in till ett heldagsevent.
IMG_2699

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM