
Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli ”big in Japan”.
– Det är ett av de första projekten där vi i form av integratör för robotiserad AM sätter samman ett system med delar från olika leverantörer, berättar Christian Magnusson, vice vd på ADDICT3D.
Det innebär att cellen satts ihop med en robot från ABB, tork från japanska Matsui, pelletslagring som också kommer från en japansk leverantör och extruder från KFM Maskin i Sverige. Printbordet har ADDICT3d byggt själva i sina lokaler i Karlshamn. Kunden Circulus är en designstudio i Tokyo som skapar kreativa 3D-printade element med återvunna material.

För diskussioner med fler kunder
När Formnext Tokyo gick av stapeln för några veckor sedan hade Circulus skapat ett verk till Mitsubishi Chemicals monter, kallat ”KNIT”. Som namnet antyder var det stickmönstrade fasadpaneler som printats med återvunna material. Det skapade en tredimensionell effekt på väggytan, som liknar en textil i hög kvalitet. Efter mässan mals materialet ned igen och kan återanvändas till nya projekt.
Systemet hos Circulus byggdes upp under en veckas tid och därefter har Christian och hans kollegor besökt kunden för utbildning och uppdateringar. ADDICT3D har även fått mycket stöttning av Anders Spaak på ABB när det gäller de funktioner som rör mjukvaran RobotStudio 3D Printing PowerPac.
– Samarbetet har fallit väl ut och vi har fattat tycke för varandra med planen att gemensamt jobba med den japanska marknaden för robotiserad 3DP, både inom polymera material och metaller där vi är aktiva med WAAM och lasersystem. Diskussioner pågår redan med företag inom skärande bearbetning och producenter av satelliter. Japan står för 10 procent av världsmarknaden för AM och kan på sikt bli en viktig marknad i vår expansion, säger Christian Magnusson.
Automatiserade flöden
Han lyfter fram en viktig styrka med ADDICT3Ds sätt att jobba, nämligen att hantera kunders process som innefattar mycket automation. Inte minst med hjälp av systerbolaget Spectram Technology när det gäller att automatisera flöden, korta printtiderna och samtidigt installera utrustning som kan tillgodose 24/7-produktion. För tillfället pågår även projekt i Skandinavien där hela flödet ska säkerställas för en färdig AM-produkt.
3dp.se har tidigare skrivit om ett annat av ADDICT3Ds projekt, hos norska Norrde: Fiskade efter innovation – upptäckte AM
