Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 9 oktober 2024
Christian Magnusson är vice vd för Karlshamnsbolaget ADDICT3D som precis utvecklat en robotcell till japanska designstudion Circulus. Foto: Arkiv/Pressbild

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli ”big in Japan”. 

– Det är ett av de första projekten där vi i form av integratör för robotiserad AM sätter samman ett system med delar från olika leverantörer, berättar Christian Magnusson, vice vd på ADDICT3D.

Det innebär att cellen satts ihop med en robot från ABB, tork från japanska Matsui, pelletslagring som också kommer från en japansk leverantör och extruder från KFM Maskin i Sverige. Printbordet har ADDICT3d byggt själva i sina lokaler i Karlshamn. Kunden Circulus är en designstudio i Tokyo som skapar kreativa 3D-printade element med återvunna material.

Circulus har en enhet för bordsinmätning som är utvecklad av ADDICT3D.
För diskussioner med fler kunder

När Formnext Tokyo gick av stapeln för några veckor sedan hade Circulus skapat ett verk till Mitsubishi Chemicals monter, kallat ”KNIT”. Som namnet antyder var det stickmönstrade fasadpaneler som printats med återvunna material. Det skapade en tredimensionell effekt på väggytan, som liknar en textil i hög kvalitet. Efter mässan mals materialet ned igen och kan återanvändas till nya projekt.

Systemet hos Circulus byggdes upp under en veckas tid och därefter har Christian och hans kollegor besökt kunden för utbildning och uppdateringar. ADDICT3D har även fått mycket stöttning av Anders Spaak på ABB när det gäller de funktioner som rör mjukvaran RobotStudio 3D Printing PowerPac.

– Samarbetet har fallit väl ut och vi har fattat tycke för varandra med planen att gemensamt jobba med den japanska marknaden för robotiserad 3DP, både inom polymera material och metaller där vi är aktiva med WAAM och lasersystem. Diskussioner pågår redan med företag inom skärande bearbetning och producenter av satelliter. Japan står för 10 procent av världsmarknaden för AM och kan på sikt bli en viktig marknad i vår expansion, säger Christian Magnusson.

Automatiserade flöden

Han lyfter fram en viktig styrka med ADDICT3Ds sätt att jobba, nämligen att hantera kunders process som innefattar mycket automation. Inte minst med hjälp av systerbolaget Spectram Technology när det gäller att automatisera flöden, korta printtiderna och samtidigt installera utrustning som kan tillgodose 24/7-produktion. För tillfället pågår även projekt i Skandinavien där hela flödet ska säkerställas för en färdig AM-produkt.

3dp.se har tidigare skrivit om ett annat av ADDICT3Ds projekt, hos norska Norrde: Fiskade efter innovation – upptäckte AM

3D-printade fasadpaneler i återvunna material, skapade av japanska designstudion Circulus. Foto: Pressbild

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft

Läs vidare

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 
Sara_Ström_AM

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2

Doktorandtjänst med inriktning på materialcirkularitet

KK-stiftelsen finansierar en ny doktorandtjänst på Högskolan Väst inom materialcirkularitet vid additiv tillverkning. Det ska bidra till att stärka industrin i omställningen till Industri 5.0.
hogskolan_vast