Minister inviger GKN Aerospace nya AM-anläggning

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 15 oktober 2024
Infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) kommer till Trollhättan och inviger GKN Aerospace nya AM-anläggning. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Tisdagen den 22 oktober invigs formellt GKN Aerospace nya anläggning för additiv tillverkning i Trollhättan. För själva invigningen står ingen mindre än Sveriges infrastrukturminister, Andreas Carlson (KD).

– Vår anläggning är världsunik och är ett kvitto på vilken industriell spetskompetens vi har i Sverige, säger Martin Wänblom, vd för GKN Aerospace Sweden i ett pressutskick från företaget.

GKN Aerospace är Sveriges största industriföretag inom flyg- och rymdindustri, och företagets flygmotorkomponenter finns i mer än 90 procent av alla nya stora civila flygplan. Vid invigningen kommer alltså infrastrukturminister Andreas Carlson att närvara.

– Additiv tillverkning representerar framtiden för flygindustrin. Med denna teknik skapar vi lättare och mer effektiva komponenter. Att regeringen väljer att representeras under invigningen visar på hur viktigt det är att Sverige befinner sig i framkant i internationell konkurrens, säger Sébastien Aknouche, affärsområdeschef för Material Solutions, GKN Aerospace.

Lättare flygplan drar mindre bränsle

Enligt GKN Aerospace kommer anläggningen att bli navet för innovationer inom tillverkningen av flygplanskomponenter. Additiv tillverkning kan kraftigt minska användningen av råmaterial, vilket gör flygmotorn lättare och mer effektiv. Detta innebär på sikt att flygplanen kan bli lättare och därmed dra mindre bränsle.

Projektet stöttas av Energimyndigheten och Industriklivet genom ett beviljat anslag på 152 miljoner kronor.

– Med vårt stöd får GKN Aerospace förutsättningar att skala upp en innovativ produktionsprocess som på sikt har potential att ge betydande minskningar av koldioxidutsläpp, säger Peter Engdahl, avdelningschef forskning, innovation och affärsutveckling på Energimyndigheten.

Martin Wänblom.
”Först i världen”

Traditionell produktionsteknik har varit att fräsa ut komponenterna ur ett metallblock. Genom att istället använda additiv tillverkning med antingen metalltråd eller pulver räknar GKN med att det kommer att gå åt ungefär 80 procent mindre material.

– Vi är först i världen med att industriellt producera flygplanskomponenter i den här omfattningen så vår anläggning är helt unik. Att vi kan ta det här steget visar på vilken spjutspetskompetens som finns i Sverige och synnerligen här i Västsverige, säger Martin Wänblom.

Vid invigningsceremonin medverkar förutom infrastrukturminister Andreas Carlson även Energimyndigheten i form av medfinansiär av projektet.

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE