Amexci flyttar in i nybyggda lokaler i Örebro

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 17 oktober 2024
Amexci tar flyttlasset och flyttar in i sin 4 700 kvadratmeter stora produktionsanläggning i Örebro.

Amexci flyttar nu från Karlskoga till en helt nybyggd anläggning på 4 700 kvadratmeter i Örebro. Enligt företaget markerar det ett betydande steg framåt i uppdraget att främja industriell 3D-print av metall i hela Europa.

Sommaren 2023 tillkännagav Amexci en satsning för att öka tillverkningskapaciteten rejält. Det skulle göras genom att investera i en helt ny specialanpassad produktionsanläggning och den senaste AM-tekniken för additiv tillverkning i metall.

Nu har det blivit dags för flytt och Amexci skriver i ett pressmeddelande att flytten är en viktig milstolpe i företagets historia och att det innebär en ökad kapacitet, inte minst genom att man numera kan erbjuda serieproduktion av metalldelar.

För tillfället pågår installationer av maskiner i de nya lokalerna.
Två stora investeringar

Sedan starten för sju år sedan har Amexci genomgått en stor expansion och förfinat sina processer för att kunna betjäna ett brett spektrum av industrier. Affärsmodellen kombinerar akademi, forskning och produktion och bolaget har på det sättet byggt en stor expertis inom AM.

I våras gjordes investeringar i två system från Nikon SLM Solutions. En NXG XII 600 som är utvecklad för tillverkning av riktigt stora delar med dimensioner upp till 600 x 600 x 600 millimeter, och en SLM 500 700W för utskrifter i titan.

”En sann game-changer”
Edvin Resebo, vd Amexci. Foto: Pressbild

Med toppmodern utrustning i sin specialbyggda anläggning i Örebro ska Amexci vara rustat för att kunna stödja sina kunder i varje steg i processen och erbjuda en sömlös end-to-end-lösning, från tidig utveckling till fullskalig serieproduktion.

– Vår specialdesignade anläggning med spjutspetsteknologi är en sann game-changer för Amexci och avgörande för vår tillväxt, eftersom detta ger vårt dedikerade team möjlighet att till fullo utnyttja sin expertis och potential, säger vd:n Edvin Resebo.

– Genom åren har vi byggt upp ett djupt kunnigt och dedikerat team som är hjärtat i allt vi gör. Deras engagemang och förträfflighet gör att vi kan tillhandahålla skräddarsydda, högkvalitativa lösningar i varje skede av AM-processen.

 

Amexci

Amexci startades i december 2017 av Marcus Wallenberg med målet att industrin snabbare skulle kunna accelerera sin användning av additiv tillverkning. Bolaget ägs idag av industrijättar som ABB, Saab, Höganäs, SKF och Atlas Copco.

Bolaget har två produktionsanläggningar, en i Örebro och en i finska Tampere. Totalt jobbar drygt 30 anställda hos Amexci med expertis inom bland annat design, simulering, produktion, materialanalys och efterbearbetning.

Läs vidare

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Designklassiker i 3D-printad form lyser upp Helsingborg

Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Bumling kollage

Senaste nytt

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype

Forskning om AM på vetenskapsakademiens lista

Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) listade i slutet av 2024 de 100 forskningsprojekten som har störst potential att komma till nytta för samhället. Ett par av dem rör forskning om additiv tillverkning. 
gruppbild-2

Krisande Velo3D får ny majoritetsägare

I höstas köpte Elon Musks Space X licenser för Velo3D:s AM-teknologi. Det vittnade om ekonomiska problem i bolaget. Nu meddelas att Arrayed Notes Acquisition blir ny majoritetsägare i utbyte mot skuldnedskrivning. 
Velo3D

Desktop Metal lämnar in dubbla stämningar

Desktop Metal har lämnat in inte bara en utan två stämningsansökningar mot Nano Dimension. De handlar om att Nano Dimension brustit i sina skyldigheter när det gäller fusionsavtalet mellan de två bolagen.
Nano Dimension 5