Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 oktober 2024
Konfokalbild av benliknande celler som växer på ytan av Vibenite 350. Foto: Pressbild

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.

Vibenite 350 är både nötningståligt och korrosionsbeständigt och kan därför vara lämpligt som implantatmaterial där nötningstålighet är avgörande, såsom mänskliga leder. Det är ett koboltfritt material som kan ersätta traditionella material som inte är nötningståliga, dessutom kan det 3D-printas med komplexa strukturer anpassade för att optimera bencellstillväxt.

VBN Components skriver i ett pressmeddelande att de initiala resultaten visar att benliknande celler sprider sig och förökar sig på materialet. Dessa resultat uppmuntrar ytterligare en mer ingående undersökning av materialets biokompatibilitet.

Testerna utfördes vid biträdande professor Gry Hulsart Billströms Translational Bioprinting Group vid Uppsala universitet, som en del av ett samarbete med AM4Life:s direktör, professor Cecilia Persson, och medlemmar av Tribomaterials Group vid Uppsala universitet, doktorand Vidhiaza Leviandhika och professor Urban Wiklund.

Ytterligare biologiska och tribologiska tester kommer nu att genomföras.

– Vi är extremt glada över dessa resultat och det goda samarbetet i kompetenscentret AM4life. När olika forskningsområden möts uppnås de bästa resultaten. Men allt bygger på goda samarbeten och den vetenskap i världsklass vi har i detta centrum, säger Ulrik Beste, teknisk chef på VBN Components.

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE