Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Text:Anja Degerholm
Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 25 oktober 2024
Sander Van Rooijen, Ultimaker, och Mika Jurvanen, 3DVerkstan, var enda utställare inom 3D-printing på Scanpack.

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.

I montern rullade en film om Ultimakers kundcase om Krones, som du kan läsa mer om här. En förpackningsgigant som insett fördelarna med 3D-printing för att tillverka både delar och reservdelar till sina produktionslinjer. Många nyfikna besökare stannade till och tittade på filmen och delarna som visades i montern.

– Det har varit ett stort intresse för caset om Krones. Det handlar om att företagen inte vill vara beroende av logistikkedjor som inte fungerar eftersom produktionen inte får stå stilla. Så det finns definitivt ett behov och en möjlighet att spara pengar, säger Sander Van Rooijen, Channel Account Manager på Ultimaker som visade industrimaskinen Factor 4 (FDM) som lanserades i våras. En maskin som också används av Krones.

Han nämner även andra företag som börjat nyttja 3D-printing för att få produktionen att flyta, som dryckestillverkaren Heineken. Genom att ha ett digitalt bibliotek med filer för de delar som behövs så kan tillverkningen ske lokalt där den behövs. Det innebär att företaget slipper att skicka delen, men framför allt att vänta på att den ska levereras.

Resin-skrivare för formar

3DVerkstan visade även en resin-3D-skrivare från Formlabs med tillhörande efterbehandling. Mika Jurvanen, som är teknisk säljare på 3Dverkstan, berättar att han precis pratat med en besökare som betalar 400 000 kronor för ett enda formverktyg. Det finns alltså mycket pengar att spara.

– Många förstår nog inte vad som är möjligt med 3D-tekniken, säger han och får medhåll av Sander Van Rooijen.

Förutom reservdelar och formverktyg så kan tekniken användas till sådant som slitdelar på till exempel gripdon, med en annan färg för att enkelt kunna se när det är dags att printa nya.

Vad krävs för att förpackningsindustrin ska kunna anamma 3D-printing i större utsträckning?

– Jag tror att det krävs en applikationsexpert på företaget som kan se vilka delar det lämpar sig att printa och räkna på ROI. Det lönar sig kanske inte att printa en del som bara används en gång, men är det slitdelar som behöver bytas 50 gånger per år så kan det göra stor skillnad. Man kan testa med prototyper och även anlita oss för konsultation för att komma igång. Det handlar såklart även om att kunna övertyga ledningen om att 3D-printing är något som är värt att satsa på, säger Sander Van Rooijen.

Ett exempel på ett enkelt verktyg med stor betydelse i produktionen för glasstillverkaren Ben & Jerry’s. Ett spiralformat rör som vänder burken för att kunna trycka på baksidan av förpackningen efter att den fyllts med glass.
I andra änden kommer burken ut vänd åt andra hållet.

Läs vidare

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Interspectral vill växa på en global marknad

Det svenska mjukvaruföretaget Interspectral har på kort tid gjort sig ett namn inom AM-branschen och knutit till sig flera stora globala tillverkare av metall-3D-skrivare. 3dp.se har träffat vd:n Isabelle Hachette för att höra mer om bolagets framtida planer.
Interspectral 1

Sveriges kanske största robotprinter byggs i Hultsfred

Additivt Teknikcenter (ATC) i Hultsfred har beviljats 2,1 miljoner kronor i EU-bidrag. Pengarna ska användas till ett projekt för att omvandla avfall till material för additiv tillverkning, med hjälp av en stor robotprinter.
ATC Joakim ver 2

Två pristagare fick motta SVEAT:s stipendium

När branschföreningen SVEAT bjöd in till webbinarium om spaningar från Formnext den 12 december delades även ett nyinstiftat stipendium ut. Två pristagare fick dela på totalt 30 000 kronor.
Stipendie 1

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype