Intresset för AM börjar vakna i förpackningsindustrin

Text:Anja Degerholm
Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 25 oktober 2024
Sander Van Rooijen, Ultimaker, och Mika Jurvanen, 3DVerkstan, var enda utställare inom 3D-printing på Scanpack.

Krones användning av 3D-printing har fått spridning i förpackningsbranschen. Det märkte 3DVerkstan av som ställde ut på Scanpack-mässan tillsammans med Ultimaker.

I montern rullade en film om Ultimakers kundcase om Krones, som du kan läsa mer om här. En förpackningsgigant som insett fördelarna med 3D-printing för att tillverka både delar och reservdelar till sina produktionslinjer. Många nyfikna besökare stannade till och tittade på filmen och delarna som visades i montern.

– Det har varit ett stort intresse för caset om Krones. Det handlar om att företagen inte vill vara beroende av logistikkedjor som inte fungerar eftersom produktionen inte får stå stilla. Så det finns definitivt ett behov och en möjlighet att spara pengar, säger Sander Van Rooijen, Channel Account Manager på Ultimaker som visade industrimaskinen Factor 4 (FDM) som lanserades i våras. En maskin som också används av Krones.

Han nämner även andra företag som börjat nyttja 3D-printing för att få produktionen att flyta, som dryckestillverkaren Heineken. Genom att ha ett digitalt bibliotek med filer för de delar som behövs så kan tillverkningen ske lokalt där den behövs. Det innebär att företaget slipper att skicka delen, men framför allt att vänta på att den ska levereras.

Resin-skrivare för formar

3DVerkstan visade även en resin-3D-skrivare från Formlabs med tillhörande efterbehandling. Mika Jurvanen, som är teknisk säljare på 3Dverkstan, berättar att han precis pratat med en besökare som betalar 400 000 kronor för ett enda formverktyg. Det finns alltså mycket pengar att spara.

– Många förstår nog inte vad som är möjligt med 3D-tekniken, säger han och får medhåll av Sander Van Rooijen.

Förutom reservdelar och formverktyg så kan tekniken användas till sådant som slitdelar på till exempel gripdon, med en annan färg för att enkelt kunna se när det är dags att printa nya.

Vad krävs för att förpackningsindustrin ska kunna anamma 3D-printing i större utsträckning?

– Jag tror att det krävs en applikationsexpert på företaget som kan se vilka delar det lämpar sig att printa och räkna på ROI. Det lönar sig kanske inte att printa en del som bara används en gång, men är det slitdelar som behöver bytas 50 gånger per år så kan det göra stor skillnad. Man kan testa med prototyper och även anlita oss för konsultation för att komma igång. Det handlar såklart även om att kunna övertyga ledningen om att 3D-printing är något som är värt att satsa på, säger Sander Van Rooijen.

Ett exempel på ett enkelt verktyg med stor betydelse i produktionen för glasstillverkaren Ben & Jerry’s. Ett spiralformat rör som vänder burken för att kunna trycka på baksidan av förpackningen efter att den fyllts med glass.
I andra änden kommer burken ut vänd åt andra hållet.

Läs vidare

Lovande tester av biokompatibilitet hos 3D-printad metall

VBN Components har gjort de första in vitro-testerna av biokompatibiliteten för den 3D-printade metallen Vibenite 350. Testerna har gjorts inom ramen för kompetenscentret AM4Life och resultaten är lovande.
VBN bio

Amexci flyttar in i nybyggda lokaler i Örebro

Amexci flyttar nu från Karlskoga till en helt nybyggd anläggning på 4 700 kvadratmeter i Örebro. Enligt företaget markerar det ett betydande steg framåt i uppdraget att främja industriell 3D-print av metall i hela Europa.
Amexci flytt

Minister inviger GKN Aerospace nya AM-anläggning

Tisdagen den 22 oktober invigs formellt GKN Aerospace nya anläggning för additiv tillverkning i Trollhättan. För själva invigningen står ingen mindre än Sveriges infrastrukturminister, Andreas Carlson (KD).
andreas-carlson

Svenskt företag bakom Japans största robotcell

Det svenska företaget ADDICT3D, som jobbar med robotintegration, har utvecklat Japans (hittills) största 3D-skrivare med robotarm. Ett första steg mot att etablera sig på den enorma japanska AM-marknaden och bli "big in Japan". 
Circulus kollage

Senaste nytt

Tufft för Formnext Chicago – ställer in

Formnext i Frankfurt är bara några veckor bort och det ser ut att bli en diger utställarlista på mässan. Samtidigt meddelar arrangören att de skjuter på Formnext Chicago på grund av "utmanande förhållanden på marknaden och i AM-branschen".
Formnext-entre

3D-printat glasblock lika robust som betong

Tänk om byggmaterial skulle kunna sättas ihop och plockas isär lika enkelt som LEGO-klossar? Det var utgångspunkten för ett forskarteam vid MIT som experimenterat med 3D-printat glas – med lyckat resultat.
MIT-Glass-Masonary-01-press

Betongprinter med obegränsad bygglängd

Danska COBOD lanserar nu BOD3: Nästa generation 3D-printer för byggbranschen, med obegränsad bygglängd.
cobod-bod3-cover

AM Summit visade spännvidden inom branschen

AM Summit, som arrangeras av Danish AM Hub, har sedan starten för några år sedan etablerat sig som en viktig årlig händelse inom AM-branschen i Skandinavien. Årets event lockade runt 1 000 besökare, 60 utställare och 40 talare.
AM Summit