Automatiserad efterbehandling för desktop-SLS

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 6 november 2024
”Vi är stolta över att kunna presentera UNPIT efter att ha uppnått våra mål för hållbar utveckling och innovation”, säger Casper Rosén, vd för AM Efficiency.

Svenska AM Efficiency lanserar UNPIT på årets Formnext. En automatiserad efterbehandlingsmaskin som är utvecklad för instegsmodeller av SLS-3D-skrivare.

Enligt tillverkaren är detta den första i sitt slag i världen och den är alltså designad särskilt för utskrifter som gjorts från desktop-3D-skrivare av SLS-typ. UNPIT är konstruerad för att hantera alla viktiga steg i efterbehandlingen: unpacking, depowdering, rengöring och materialåtervinning, genom att kunna återvinna upp till 100 procent oanvänt materialpulver.

Maskinen ska vara kompatibel med instegsmodeller av SLS-skrivare från leverantörer som Sinterit, Sintratec och Formlabs. Den ska möta de växande behoven hos små och medelstora företag inom additiv tillverkning på ett både kostnadseffektivt och miljövänligt sätt. Vidare ska UNPIT möjliggöra ett effektivt arbetsflöde genom att maskinen automatiskt genomför alla steg i efterbehandlingsprocessen. Detta ska minska behovet av manuellt arbete och kostnaden per del.

UNPIT är konstruerad för att hantera alla viktiga steg i efterbehandlingen: unpacking, depowdering, rengöring och materialåtervinning.

Casper Rosén, vd för AM Efficiency, kommenterar släppet så här:

– Vi är stolta över att kunna presentera UNPIT efter att ha uppnått våra mål för hållbar utveckling och innovation. Vi är övertygade om att denna lösning inte bara kommer att förändra arbetsflödet för SLS 3D-utskrifter, utan också ha en positiv inverkan på marknaden för instegsmodeller av SLS-skrivare. Vi är glada över att kunna introducera UNPIT och låta företag fokusera mer på sin verksamhet. Detta är något som branschen har efterfrågat sedan de första desktopmodellerna av SLS-maskiner introducerades. Vi vill även tacka Siemens för deras engagemang i utvecklingen av elektroniken.

UNPIT kommer att lanseras officiellt i samband med Formnext-mässan i Frankfurt och de första maskinerna börjar skeppas i början av 2025.

Maskinen är kompatibel med 3D-skrivare från leverantörer som Sinterit, Sintratec och Formlabs.

Läs vidare

Printa stort och snabbt med nya Form 4L

För bara ett halvår sedan släppte Formlabs SLA-3D-skrivaren Form 4. Nu lanseras en större version, Form 4L, med nästan fem gånger så stor byggvolym. Företaget öppnar även upp sin plattform för användning av tredjepartsmaterial.
Formlabs 2024_Form 4L and Form 4BL_Media_025

Intamsys presenterar industriell desktopskrivare

En ultrasnabb 3D-skrivare av FFF-modell för industriella applikationer. Så beskriver Intamsys nya FUNMAT Pro 310 NEO som lanserades vid ett digitalt event den 26 september.
Intamsys NEO

Dubbla skanning-nyheter från Artec 3D

Företaget Artec 3D, med huvudkontor i Luxemburg, vill slå sig in på marknaden för industriell metrologi. Det avspeglas i de senaste två produktlanseringarna.
Artec kollage

Shining 3D släpper ny Pro-modell

Shining 3D presenterar FreeScan UE Pro2, en trådlös, handhållen laser-3D-skanner för flera olika applikationer och inspektioner ute på fältet. 
Freescan Pro2 bild 2

Senaste nytt

AM förde Harley-Davidson till seger

Harley-Davidson Factory Racing lovordar den digitala tillverkaren Protolabs för det nära samarbetet och snabbt producerade delar som kunde ta teamet till seger i King of the Bagger-serien.
Harley-Davidson_2024_09-e1730207542816

Swerim satsar på system för metallutskrifter

Metallforskningsinstitutet Swerim investerar i en SLM 280 2.0 från Nikon SLM Solutions. Ett system för additiv tillverkning i metall som betyder att Swerim nu kan erbjuda kompletta lösningar längs hela värdekejdan.
Emil och Tatiana SLM

Tufft för Formnext Chicago – ställer in

Formnext i Frankfurt är bara några veckor bort och det ser ut att bli en diger utställarlista på mässan. Samtidigt meddelar arrangören att de skjuter på Formnext Chicago på grund av "utmanande förhållanden på marknaden och i AM-branschen".
Formnext-entre

3D-printat glasblock lika robust som betong

Tänk om byggmaterial skulle kunna sättas ihop och plockas isär lika enkelt som LEGO-klossar? Det var utgångspunkten för ett forskarteam vid MIT som experimenterat med 3D-printat glas – med lyckat resultat.
MIT-Glass-Masonary-01-press