Premiär för nya Meltio Engine Blue

Text:Anja Degerholm
Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 21 november 2024
Stephan Rimpl framför robotcellen som var ett dragplåster i Meltios monter.

Spanska Meltio, som tillverkar 3D-skrivarsystem för metall, inledde sin medverkan på årets Formnext med en lansering. Det handlar om Meltio Engine Blue som ska förenkla tillverkningen av metalldelar. 

Meltio utökar med detta sitt erbjudande inom DED-teknologin (Directed Energy Deposition) med svetstråd. Tillverkaren lovar förbättrad printkvalitet och hastighet för såväl robotbaserade lösningar som vertikal tillverkning. Meltio Enginge Blue är enligt Meltio ett svar på de rådande krav som finns inom industrin när det gäller produktivitet, pålitlighet och kostnadseffektivitet.

Systemet finns nu tillgängligt som ett integrationskit. Meltio Engine Blue är utrustad med 1,4 kW blå laser för att smälta materialet, det kan handla om metaller som rostfritt stål, titan, koppar, aluminium och nickel. Detta tillverkningssätt ska göra det möjligt att skriva ut metalldelar med hög tillförlitlighet och optimal densitet som är lämpliga för ett brett spektrum av industriella applikationer inom sektorer som fordon, flyg, energi, sjöfart, försvar, gruvdrift, olja och gas. Den blå lasern innebär också en 30 procent lägre energiförbrukning och en avsättningshastighet av materialet som är upp till 3,5 gånger snabbare än föregångaren Meltio Engine V3.

På Formnext visades Meltio Engine Blue integrerad i en cell med robotarm från ABB.
Visades med robotintegration

Förbättringarna jämfört med V3-modellen rör även sådant som ett eliminerat behov av att rikta in lasrarna och ett förbättrat trådmatningssystem för en mer kontinuerlig och oavbruten drift. Med en mer kompakt och lätt design är lösningen mer kompatibel med ett bredare utbud av utskriftssystem inklusive robotarmar. Detta sammantaget ska innebära en högre produktivitet och lägre driftskostnader.

På Formnext visade Meltio en robotcell som är utrustad med nya Meltio Engine Blue. Robotcellen är utvecklad för att kunna hantera stora detaljer med komplexa geometrier, samtidigt som det ska vara ett nyckelfärdigt ”plug and play”-system. Meltio har en öppen hårdvaruplattform som gör det möjligt att fästa ett Meltio-printhuvud på alla märken av robotarmar. På Formnext visades en lösning med ABB-robotarm.

– Den kan anpassas efter kundens behov med olika storlek på robotarm och roterande bord. Det är en flexibel lösning för industriella applikationer, berättar Stephan Rimpl på Meltio.

Meltio M600 har blå laser, precis som Meltio Engine Blue, vilket ökar printhastigheten och minskar energiförbrukningen
Industrimaskinen M600

På mässan visades även Meltio M600 som är en industriell metall-3D-skrivare som släpptes i våras och som är en vidareutveckling av M450-modellen från 2019. Det som är nytt är bland annat storleken på byggytan som är på 600 x 300 x 400 millimeter. Deponeringshuvudet på M600 har blå laser, precis som Meltio Engine Blue, vilket ökar printhastigheten och minskar energiförbrukningen. Den kan printa material som aluminium- och kopparlegeringar, titan, rostfritt stål, verktygsstål, nickel, invar och inconel.

Maskinen ska kunna hanteras med minimal handpåläggning av operatören och därmed ha en hög grad av automation och kunna köras dygnet runt. Med M600 vill Meltio attrahera användare inom industrin med fördelar som att användning av svetstråd är billigare, säkrare att använda och inte riskerar att kontaminera CNC-maskiner som metallpulver kan göra.

3DVerkstan är återförsäljare för Meltio i Sverige.

Läs vidare

Värmebehandling och kylning i samma process

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.
QIH 200 Left

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype