RenAM-familjen har fått tillökning

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 22 november 2024
Lars Markus på Renishaw visar nya RenAM 500D Ultra. Foto: Anja Degerholm

Flexibilitet, produktivitet och kostnadseffektivitet. Så sammanfattar maskintillverkaren Renishaw den senaste modellen RenAM 500D som såg dagens ljus för första gången på Formnext.

– D står för Dual laser, berättar Lars Markus på Renishaw och visar maskinen som står på display i montern.

500D-modellen är utrustad med två 500 W lasrar som täcker hela byggytan. Att maskinen är utrustad med just två lasrar, och inte fyra stycken, ska göra det enklare för kunden att jämföra med konkurrerande alternativ på marknaden som ofta har just dubbla lasrar. Den har även ett smart gasflöde för hög delkvalitet och pulverhantering som kan konfigureras utifrån behov.

Med ”systermodellen” RenAM 500D Ultra får man tillgång till Renishaws Tempus-teknologi där lasrarna kan arbeta samtidigt som recoatern rör sig över bädden, vilket kan spara upp till nio sekunder per lager och erbjuda en produktivitet som är tre gånger så snabb som en maskin med bara en laser.

Läs mer om Renishaws Tempus-teknologi här.

De nya medlemmarna i RenAM-familjen ska erbjuda ”exceptionell produktivitet till ett konkurrenskraftigt pris”. Ambitionen är att sänka tröskeln för att ta steget mot industriell additiv tillverkning i metall och Renishaw vill erbjuda kunderna modulära lösningar för att kunna växa tillsammans med dem.

– Kunden kan välja om de vill ha två eller fyra lasrar, och om de vill använda Tempus-teknologin eller inte. Hela idén är att kunden kan starta i liten skala och utöka i takt med att behoven ökar, förklarar Lars Markus.

Med ”systermodellen” RenAM 500D Ultra får man tillgång till Renishaws Tempus-teknologi för ännu högre produktivitet. Foto: Pressbild

Läs vidare

Värmebehandling och kylning i samma process

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.
QIH 200 Left

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE