
På Formnext avtäckte Caracol sin nya robotbaserade plattform Vipra AM under festliga former. Tillverkaren kallar detta för en revolutionerande innovation för additiv tillverkning i metall.
Vipra AM integrerar WAAM-teknologi (Wire Arc Additive Manufacturing) med ett nyckelfärdigt system. Det ska innebära en oöverträffad flexibilitet och kontroll vid tillverkning av stora metalldelar i material som aluminium, nickellegeringar, rostfritt stål och titan.
Systemet finns i två olika konfigurationer: Vipra XQ med Plasma Arc Deposition för maximal precision, kvalitet och materialbredd, samt Vipra XP med Cold Metal Transfer för effektiv tillverkning och hög produktivitet. Plattformen är utvecklad för en bred industriell användning inom sektorer som flyg, fordon, energi och maskintillverkning.

Vipra AM är utrustad med en nioaxlig industriell robotarm och mjukvaran Eidos Manufacturing för slicing och övervakning samt integrerade sensorer för exakt kontroll på lagergeometri, termiska förhållanden och gasflöde. Eidos har dessutom en ny IoT-funktion som ger liverapporter om processen och maskinen, loggar data, ger teknisk support på distans, integration med tredjepartsapplikationer med mera.
Lanseringen av Vipra AM följdes av en paneldebatt om storskalig additiv tillverkning (LFAM). Bland paneldeltagarna fanns Filomeno Martina, vd för WAAM3D, Franz Bayer, teknisk säljare Weber additive, Faisal Alamer, vd för Namthaja, och Gianrocco Marinelli, chef för metall-AM hos Caracol. Panelen diskuterade synergier och skillnader mellan polymer- respektive metall-LFAM.


