Premiär för Caracols WAAM-system Vipra AM

Text:Anja Degerholm
Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 26 november 2024
Besökarna var genast framme med sina mobiltelefoner när skynket föll och de för första gången fick se nya Vipra AM.

På Formnext avtäckte Caracol sin nya robotbaserade plattform Vipra AM under festliga former. Tillverkaren kallar detta för en revolutionerande innovation för additiv tillverkning i metall. 

Vipra AM integrerar WAAM-teknologi (Wire Arc Additive Manufacturing) med ett nyckelfärdigt system. Det ska innebära en oöverträffad flexibilitet och kontroll vid tillverkning av stora metalldelar i material som aluminium, nickellegeringar, rostfritt stål och titan.

Systemet finns i två olika konfigurationer: Vipra XQ med Plasma Arc Deposition för maximal precision, kvalitet och materialbredd, samt Vipra XP med Cold Metal Transfer för effektiv tillverkning och hög produktivitet. Plattformen är utvecklad för en bred industriell användning inom sektorer som flyg, fordon, energi och maskintillverkning.

Systemet finns i två olika konfigurationer: Vipra XQ och Vipra XP.

Vipra AM är utrustad med en nioaxlig industriell robotarm och mjukvaran Eidos Manufacturing för slicing och övervakning samt integrerade sensorer för exakt kontroll på lagergeometri, termiska förhållanden och gasflöde. Eidos har dessutom en ny IoT-funktion som ger liverapporter om processen och maskinen, loggar data, ger teknisk support på distans, integration med tredjepartsapplikationer med mera.

Lanseringen av Vipra AM följdes av en paneldebatt om storskalig additiv tillverkning (LFAM). Bland paneldeltagarna fanns Filomeno Martina, vd för WAAM3D, Franz Bayer, teknisk säljare Weber additive, Faisal Alamer, vd för Namthaja, och Gianrocco Marinelli, chef för metall-AM hos Caracol. Panelen diskuterade synergier och skillnader mellan polymer- respektive metall-LFAM.

Vipra AM integrerar WAAM-teknologi (Wire Arc Additive Manufacturing) med ett nyckelfärdigt system. Foto: Pressbild
Lanseringen av Vipra AM följdes av en paneldebatt om storskalig additiv tillverkning (LFAM). Foto: Pressbild
På Formnext visades även nya funktioner för Caracols plattform Heron AM för kompositer. Det handlar bland annat om en automatisk verktygsväxlare.

Läs vidare

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

AI med öppen källkod skapar CAD från text

Eftersom intresset för generativ artificiell intelligens (AI) fortsätter att öka, har AM-industrin bevittnat en tillväxt i text-till-CAD-plattformar. Dessa verktyg tillåter användare att skapa 3D-printbara CAD-filer från enkla textbeskrivningar, vilket gör additiv tillverkning mer allmänt tillgänglig.
Zoo-Text-to-CAD-users-interface.-Image-by-3D-Printing-Industry-1024x667-1

Ultimaker S8 printar fyra gånger snabbare

I januari 2023 släppte Ultimaker den nya flaggskeppsmodellen i S-serien, S7. Drygt två år senare kommer uppföljaren, Ultimaker S8, med både ökad hastighet och förbättrad printkvalitet. 
S8 1

R.a.p.s börjar sälja Prusa CORE One

Vid höstens Formnext-mässa lanserade Prusa nya CORE ONE, en desktop-3D-skrivare med maximal precision och hastighet för industriellt bruk. Nu introduceras den på den svenska marknaden genom återförsäljaren R.a.p.s.
CORE One

Senaste nytt

Formlabs tar upp kampen med formsprutning

Med ett tio gånger så starkt resin och en supersnabb härdningslösning hoppas Formlabs kunna krympa avståndet till formsprutning för 3D-printing som tillverkningsmetod.
Formlabs 2

Tillfällig svacka i brant tillväxtkurva

Den tyska konsultfirman AMPOWER har släppt sin årliga trendrapport. Den visar på en nedgång under 2024 när det gäller additiv tillverkning i metall, men ett uppsving på polymersidan.
AMPOWER trend

Etablerar AM-center riktat mot offshore-industrin

Norska Aker Solutions öppnar ett toppmodernt 3D-printcenter i Trondheim tillsammans med Equinor, kallat ADDMO. Det ska vara dedikerat till att utforska potentialen med additiv tillverkning för underhålls- och modifieringsarbeten offshore.
3d-printing-digre-and-eikeseth-in-trondheim

AI kan få betydelse för materialutvecklingen

Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
microsoft