Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Text:Anja Degerholm
Foto: Anja Degerholm
PUBLICERAD: 29 november 2024
Jasmin Zeyn på Nano Dimension tillsammans med Michael Ullvin och Pär Nobring från svenska återförsäljaren R.a.p.s.

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.

Nano Dimension marknadsför nya modellen Fabrica Exa 250vx som en maskin för ”mikro-tillverkning i stor skala”. Den ska kunna producera komplexa polymer-detaljer med hög precision och noggrannhet i rask takt. Exa 250vx bygger på de tidigare modellerna i Fabrica-serien av DLP-skrivare (Digital Light Processing), Tera och Giga. Tillverkaren har utifrån användarnas önskemål utvecklat den nya modellen framför allt med en större byggyta och snabbare printhastighet. Det ska vara ett pålitligt och kostnadseffektivt sätt att producera mikrodetaljer, jämfört med till exempel mikro-formsprutning eller mikro-CNC.

Användningsområden är sådant som kontakter för elektroniska enheter, medicinteknisk utrustning som nålar, filter och andra mikrokomponenter, optiska applikationer samt smyckestillverkning. Maskinen är utvecklad för servicebyråer och andra tillverkande företag.

Fabrica Exa 250vx printar 7,6 µm i XY-upplösning med en lagertjocklek på 10 µm.
Öppna marknaden för mikro-print

Enligt Nano Dimension ska Fabrica Exa 250vx balansera kvalitet, produktivitet och kostnader och på så sätt vara en game changer för industrin.

– Det är den mest produktiva mikro-DLP-printern på marknaden. Förhoppningen är att den kan öppna upp marknaden för mikro-print eftersom den är effektiv och inte begränsande när det gäller tid och kostnad, säger Jasmin Zeyn på Nano Dimension.

Fabrica Exa 250vx har en byggvolym på 100 x 100 x 70 millimeter och printar 7,6 µm i XY-upplösning med en lagertjocklek på 10 µm. Systemet är öppet även för tredjepartsmaterial och kan tack vare ett inbyggt värmesystem hantera en bredd av material, även de med högre viskositet.

Fabrica Exa 250vx beräknas släppas under Q2 2025, men kan redan nu förbeställas.

De printade detaljerna är ofta så små att de bara kan ses i ett mikroskop, som den här draken.
Tillverkningstjänst en väg in

I Sverige är Landskrona-baserade R.a.p.s återförsäljare för Nano Dimensions 3D-skrivare av modellerna Fabrica för polymerer och Admatec för keramer. Pär Nobring, vd för R.a.p.s, ser framför allt en potential för mikroprint inom polymerer.

– Det är ett väldigt nischat segment, men vi har ett nätverk inom medicinteknik där vi tror att vi kan komma igenom. Vi har varit återförsäljare för Etecs DLP-maskiner i många år och ser därför Nano Dimension som en intressant leverantör, säger han.

När det gäller keramer däremot är marknaden i Sverige mer begränsad eftersom det är dyrt produktionssätt. Nano Dimension erbjuder idag en servicebyråtjänst för keramiska detaljer, Formatec.

– Det är en strategi som vi tittar på, att använda Formatec som en ingång för kunder som är intresserade av keramer, säger Pär Nobring.

Fabrica Exa 250vx har en byggvolym på 100 x 100 x 70 millimeter, vilket är större än de tidigare modellerna Tera och Giga.
Nano Dimension har också utvecklat en specialistkompetens inom printad elektronik, något som inte märktes lika tydligt på Formnext. Här var det mikroprint i polymerer och keramer som stod i fokus.

Läs vidare

Värmebehandling och kylning i samma process

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.
QIH 200 Left

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage

Premiär för Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avtäckte Caracol sin nya robotbaserade plattform Vipra AM under festliga former. Tillverkaren kallar detta för en revolutionerande innovation för additiv tillverkning i metall. 
Caracol

Senaste nytt

Prototal inleder året med maskininstallation

Prototal Industries norska anläggning i Levanger förstärker från årsskiftet sin 3D-printingkapacitet med en EOS-maskin för SLS-utskrifter.
Prototal EOS 1

SPEE3D har lyckats printa i minusgrader

Australiensiska företaget SPEE3D, som tillverkar system för additiv tillverkning i metall, har framgångsrikt printat i kalla temperaturer. Enligt företaget med samma egenskaper som om det gjorts i en labbmiljö.
IMG_2849

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE