Den har hängt över många svenska matbord sedan lanseringen 1968. Nu ska Bumlingen från Ateljé Lyktan i jätteformat lysa upp Helsingborg i trygghetsskapande syfte.
– Vad jag vet så är det världens största 3D-printade lampa, säger skaparen Per Hjort.
Per Hjort driver egna företaget Creativity by PH i Helsingborg som göra alla tänkbara printuppdrag, allt ifrån gjutformar till högtalare och konstprojekt. Han har sedan tidigare ett samarbete med Ateljé Lyktan och fick frågan om han kunde 3D-printa en jätte-Bumling.
– Jag sa ja utan att riktigt tänka efter, säger Per Hjort.
Den färdiga lampan väger totalt 4,5 ton och bara den stora runda lampskärmen väger 366 kilo. För att printa de största delarna har Per fått hjälp av branschkollegan Christian Magnusson på Addict3d som kopplade ihop honom med en av deras kunder, norska Norrde som 3dp.se skrivit om tidigare. De har en stor robotprinter som består av en ABB-robot med extruder som är monterad på en åkbana. Norrde har printat lampskärmen och foten. Övriga delar har Per själv tillverkat i sina maskiner. Förutom lampskärm och fot har även sådant som raster, reflektor och täckhuv/bänk 3D-printats. Lampan är monterad på en metallstolpe och totalt mäter den 5,5 meter på höjden.
Utmaningar i printprocessen
Projektet har tagit totalt nio månader från idé till färdig produkt. Själva printjobbet av de stora delarna tog bara ett par dagar eftersom Norrde har en extruder som kan få igenom 55 kilo pellets i timmen. De mindre delarna omfattade totalt 200 kilo material och printades på ungefär 2,5 vecka.
– Det är många som har varit inblandade i projektet och det har varit mycket att tänka på. Det skulle göras beräkningar för hållfasthet och vindfång, och både ljud- och ljustekniker har varit involverade. När det gäller själva printjobbet så har det också varit många utmaningar längs vägen, bland annat att styra temperaturen i extrudern och torkningen av materialet, säger Per Hjort.
Att det blev just 3D-printing handlade om att det var det mest kostnadseffektiva sättet att tillverka lampan på. Hållbarhet var också en viktig aspekt och allt material är återvunnen transparent PETG som efteråt målats i ett spräckligt rödorange mönster.
– Alternativet var att tillverka en form i glasfiber och då kunde vi lika gärna 3D-printa lampan direkt, säger Per.
Discoljus till ABBA-musik
Lampan är målad av Helsingborgs stadsträdgårdsarkitekt Martin Hadmyr i livfulla RAL-färger: Traffic Orange, Traffic Yellow och Traffic Red. Den har också ett antal funktioner, som att den spelar en ABBA-låt varje kvart med synkroniserat discoljus. Ett inbyggt batteri möjliggör dessutom en bluetooth-funktion för att spela egen musik under dagtid. Lampan lyser i ett fast sken från klockan 21 på kvällen till klockan 9 morgonen efter.
För Per Hjorts del är projektet slut i och med att Bumlingen är klar och levererad. Nu står en placerad i området Maria park i Helsingborg, men eftersom den är mobil så är tanken att den ska flyttas runt till olika platser.
– Det är den enda i sitt slag och vad jag vet så är det en största 3D-printade lampan i världen.
Flyttar till egna lokaler
Ett annat exempel på ett lite annorlunda projekt som Per Hjort gjort på sistone är en 2 x 3 meter stor modell av ett nytt sjukhus i Malmö. Det är ett samarbete med White Arkitekter och omfattar både FDM- och resinprint.
– Jag gör väldigt mycket olika typer av projekt, på gott och ont. Ordet har spridit sig och jag har fått investera i större och större maskiner, förhoppningsvis för att kunderna tycker att jag gör ett bra jobb.
Nu väntar nästa projekt: en flytt till egna lokaler i industriområdet Gåsebäck i södra Helsingborg som ska ha plats för Pers två Modix-skrivare och tio stycken RatRig-skrivare.
– Det ser jag fram emot väldigt mycket eftersom jag har jobbat hemifrån tidigare. Lokalen är på 70 kvadratmeter så jag får plats för både maskiner och showroom, säger Per Hjort.