Värmebehandling och kylning i samma process

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 10 december 2024
Nya QIH 200 URC integrerar genom en patenterad lösning bearbetning av både värme och kyla i en och samma process.

Svenska Quintus Technologies lanserade i samband med Formnext en ny Hot Isostatic Press (HIP) för efterbehandling av metalldelar, bland annat för additiv tillverkning.

HIP, eller varmisostatpressning på svenska, kan ta bort byggdefekter så som porositet och sprickor. En metod som ofta används för printade metalldelar inom sektorer som flyg, medicinteknik och energi. Traditionellt har det krävts flera bearbetningssteg och därför har efterbehandlingen ofta gjorts av en tredje part.

Quintus Technologies presenterar nu en ny HIP-modell, QIH 200 URC, som genom en patenterad lösning integrerar bearbetning av både värme och kyla i en och samma process, kallad High Pressure Heat Treatment (HPHT). Denna process kombinerar stress-relief (SR), HIP, high-temperature solution-annealing (SA), high pressure gas quenching (HPGQ) och precioitation hardening (PH) i en integrerad ugnscykel. Detta ska kunna minska flaskhalsarna, öka produktiviteten, spara energi, reducera kaptialkostnaderna, markant minska ledtiderna samt öka produktkvaliteten.

Ytan för värmebehandling uppgår till 880 millimeter i diameter och 2 150 millimeter på höjden. Med ett arbetstryck på upp till 30 000 psi och en temperatur på upp till 1 400 °C kan pressen nå 100 procent av den maximala teoretiska densiteten och förbättrad duktilitet samt utmattningshållfasthet av kritiska, högpresterande material. Det gäller oavsett teknologi, som till exempel EBM eller SLM.

– Vår nya pressmodell QIH 200 URC ger snabbare genomströmning och högre kvalitet per del. Att ha mindre utrustning i produktionslinjen ökar också effektiviteten och minskar dramatiskt bearbetningskostnaderna per enhet samtidigt som det genererar betydande besparingar i utrymme, energi och infrastruktur. Vi förväntar oss att denna press kommer att bli en hörnsten i lean production-linjer för AM, gjutning och pulvermetallurgi-industrier, säger Peter Henning, Director Marketing and Sales, Quintus Technologies.

Läs vidare

Kan Prusa CORE One ta upp kampen med Bambu Lab?

Under Formnext var Prusa Researchs monter nog en av de mest välbesökta. Bland nyheterna fanns en industriell SLA-lösning, som 3dp.se redan skrivit om, men det som lockade mest var nog nya Prusa CORE One.
Prusa Core

Stor nyhet för små utskrifter hos Nano Dimension

Nano Dimension är känt för sina 3D-skrivare för riktigt små mikro-utskrifter, knappt synliga för blotta ögat. På Formnext presenterade företaget en större modell som kan printa ännu snabbare.
Nano Dimension 4 ver 3

”Materialutveckling säkrar kundernas investering”

På förra årets Formnext slog Stratasys till med en storslagen maskinlansering: F3300. I år var det istället materialnyheter som stod i fokus, inte minst med nya pulveråtervinningslösningen ReLife, men även inom PolyJet.
Stratasys kollage

Premiär för Caracols WAAM-system Vipra AM

På Formnext avtäckte Caracol sin nya robotbaserade plattform Vipra AM under festliga former. Tillverkaren kallar detta för en revolutionerande innovation för additiv tillverkning i metall. 
Caracol

Senaste nytt

AMEXCI och Saab i AM-projekt för finska marinen

AMEXCI:s finska del ska tillsammans med Saab och EOS ingå i det industriella samarbetsprogrammet Squadron 2020 på uppdrag av det finska försvaret. Uppdraget handlar om att utveckla nya möjligheter för additiv tillverkning av avancerade komponenter i metall.
Amexci finland

Freemelt och NC State University etablerar applikationscenter

Freemelt har inlett ett samarbete med Center for Additive Manufacturing and Logistics (CAMAL) vid North Carolina State University (NC State University) om ett gemensamt applikationscenter.
Freemelt-ONE

Nya medel ska göra Danmark bäst på AM

För åtta år sedan bildades Dansk AM Hub efter att Industriens Fond bidragit med 90 miljoner danska kronor. Uppdraget var att stärka danska företags konkurrenskraft och hållbarhet genom användning av 3D-printing. Nu skjuter fonden till ytterligare 30 miljoner.
Frank-Dansk-AM-Hub-1024x695

75 procents viktreducering med DfAM-design

Nikon SLM Solutions och Hexagon har omdesignat en stor komponent till ett Boeing-plan. Genom additiv tillverkning och design for additive manufacturing (DfAM) kunde både vikten och antalet delar reduceras markant.
AM-A330-Fuel-Air-Separator-prototype