Kemikalieinspektionen går ut med information om att 3D-skrivare som skriver ut med plastfilament avger farliga ångor och nanopartiklar. Ämnen som kan vara hälsovådliga för användaren.
Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att filamentskrivare blivit allt vanligare bland såväl yrkesverksamma som i offentliga miljöer som exempelvis skolor och bibliotek. Därför har Kemikalieinspektionen tillsammans med Arbetsmiljöverket tagit fram ett antal rekommendationer för användning av denna typ av 3D-skrivare.
Rekommendationerna handlar bland annat om att placera skrivaren i ett välventilerat utrymme, gärna med frånluftsventil. En innesluten skrivare med fläkt och filter rekommenderas också eftersom den kan minska mängden små partiklar och ångor som släpps ut i luften, alltså inte ett öppet gantry-system som är vanligt för den här 3D-skrivartypen. Användaren uppmanas att vänta 20 minuter innan den inneslutande huven öppnas (om en sådan finns) för att undvika utsläpp i rummet.
– Partiklar och ångor som skrivaren ger ifrån sig kan också vara skadliga för hälsan och vi behöver öka medvetenheten om riskerna med dessa, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen och medlem av Toxikologiska rådet.
Kemikalieinspektionen lyfter även fram att det finns forskning om att 3D-skrivare kan avge nanopartiklar, i storleken 1-100 nanometer, alltså mellan 1 000 och 10 000 gånger mindre än en mänsklig cell.
– Dessa partiklar har i studier visat sig kunna tränga djupt ner i lungorna där de kan orsaka inflammation och skada vävnader, säger Penny Nymark, toxikolog och utredare vid Kemikalieinspektionen.
Läs mer på Kemikalieinspektionens hemsida.