Heldag om 3D-print ska ge industrin skjuts

Text:Anja Degerholm
PUBLICERAD: 3 mars 2025
Smart industricenter i Hagfors drivs nu som ett EU-projekt, men förhoppningen är att det ska permanentas på sikt. Foto: Smart industricenter

Smart industricenter i värmländska Hagfors bjuder den 6 mars in till en temadag om 3D-print för industriföretag. Det blir en eftermiddag med minimässa, inspirationsforum och spännande föreläsningar. 

Smart industricenter är en plattform för inspiration, kunskap och utveckling med målet att företagen ska utvecklas genom ny teknik, med extra fokus inom automation, additiv tillverkning och AI. De verkar i huvudsak i Värmland, Dalarna och Gävleborg.

Fredrik Igelström.

Som en del av centrets arbete anordnas en särskild dag, Smart industriEXPO AM, som fokuserar på möjligheterna med 3D-printing för industriföretag.

– Vår grundambition är att sprida ny teknik till små och medelstora företag och få fler att upptäcka 3D-print. I förlängningen vill vi att fler ska använda metoden och steg för steg ta sig vidare, säger Fredrik Igelström, projektledare för Smart industricenter.

Smart industriEXPO AM pågår under eftermiddagen den 6 mars och inleds med en lunch klockan 11.30. Men redan på förmiddagen sker det extraaktiviteter för den som vill passa på att fylla på med ännu mer kunskap. Mellan klockan 9.00 och 12.00 håller Addinor och Formlabs i en workshop om lättanvänd 3D-printing med SLA. Deltagarna får själva prova på att använda Formlabs Form 4 för att se hur snabb, enkel och effektiv tekniken är. Det ges även tillfälle att följa med på en rundvandring för att se produktionen på Uddeholms AB, som bland annat tillverkar metallpulver för additiv tillverkning. Den startar också klockan 9.00.

Talare inom olika områden

Efter lunch startar programmet på Smart industriEXPO AM med en minimässa där flera av de medverkande företagen ställer ut, men även andra som till exempel Lasertech från Karlskoga.

Det blir även ett föreläsningsprogram under eftermiddagen och där medverkar följande talare:

Håkan Brodin, Siemens Energy. Han är doktor i materialteknik, expert inom additiv tillverkning, affilierad forskare inom pulverbäddsbaserad additiv tillverkning vid Högskolan Väst samt adjungerad professor inom additiv tillverkning (AM) av avancerade nickelbaslegeringar vid Chalmers Tekniska Högskola. I sin presentation kommer Håkan att belysa olika aspekter av AM-implementering i industrin; bland annat fördelar med olika AM-tekniker, faktorer som kan möjliggöra industrialisering, tillgänglighet av olika material samt vikten av standardisering.

Nicklas Tarantino från Sustainable Steel Region, i dialog med Rune Jonsson, bergsingenjör och inköpschef Holmen. De ska prata om 3D-printing som en möjliggörare för resilient och klimatsmart tillverkning. Svensk processindustri påverkas av en orolig omvärld vilket kan komma att ställa högre krav på tillverkning av kritiska reservdelar närmare användarna. Kan behovsorienterad additiv tillverkning möta det behovet?

Magnus Brännbacka och Lars-Erik Stridh från SAAM. SAAM står för Submerged arc additive manufacturing, det vill säga 3D-printing med pulverbågsteknik. De har utvecklat en egen teknik för att 3D-printa mycket snabbt. Målsättningen är att uppnå printhastigheter upp till 100 kg/h för att kunna ersätta traditionella tillverkningsmetoder som smide och gjutning. Tester under 2024 visar att materialet är helt homogent med mekaniska egenskaper i klass med smidesgods.

Henrik Andersson från Uddeholms AB. Henrik leder en grupp inom FoU på Uddeholm som ägnar sig åt bearbetning, tribologi och applikationer. Det handlar om material- och processutveckling med hjälp av en metallprinter. Henrik Andersson kommer tillsammans med Fredrik Igelström från Smart industricenter att leda samtalen och föreläsarna under dagen.

Fördjupning i mindre grupper

Efter eftermiddagsfikat blir det inspirationsforum där besökarna kan välja att delta i fyra olika fokusgrupper. I grupperna presenterar ett företag sitt arbete och sina tankar runt 3D-printing.

I den första gruppen handlar det om hur man kan ta första steget mot att implementera AM och företaget EWJ berättar om sin AM-resa. I grupp två är fokus på hållbara material där Johan Brekke från Circlab berättar mer om bland annat biokompositer där skogsbaserad råvara blandas med fossilfri nedbrytbar plast. Christoffer Wester och Sara Monrad från Addinor leder grupp tre och svarar på vanliga frågor från företag som precis börjat titta på 3D-printing. I den fjärde och sista gruppen handlar det om industriell metall-AM och samtalet leds av EOS Nordic.

Vad hoppas ni som arrangörer att Smart industriEXPO ska leda till?

– Vi hoppas att vi samarbetspartners ska kunna träffas, men även att besökarna som ofta är mindre företag ska kunna knyta nya kontakter. Att de minglar med varandra – och kanske till och med gör affärer. En dag där man träffas och trivs på ett lättsamt sätt, säger Fredrik Igelström.

– Det är bara att dyka upp om man är intresserad, avslutar han.

 

Fakta: Smart industriEXPO

Tid: Torsdagen den 6 mars, klockan 11.30-16.00. Det pågår även aktiviteter på förmiddagen.

Plats: Hotell Monica, Folkets väg 1, Hagfors.

Anmälan: Dagen är kostnadsfri och vi bjuder på lunch och fika. Anmälan görs via denna länk.

Program

Tiderna är preliminära.

08.30-09.00: Frukost för deltagare på förmiddagens workshop.

09.00-12.00: Workshop med Addinor och Formlabs (extraaktivitet).

09.00-11.00: Rundvandring på Uddeholm (extraaktivitet).

11.30-12.15: Lunch.

12.00-13.00: Minimässa.

13.00-14.30: Föreläsningar.

14.30-15.00: Fika.

15.00-15.30: Inspirationsforum.

15.30-16.00: Minimässa.

 

Fakta: Smart industricenter

Smart industricenter har sitt ursprung i en förstudie som Hagfors kommun gjorde 2018 med ambitionen att fånga upp additiv tillverkning/3D-print i form av utbildning, främst riktad till gymnasiet. Detta efter att Uddeholms AB, som har sin verksamhet i Hagfors, startat med tillverkning av metallpulver för 3D-printing.

I januari 2021 startade EU-projektet ”Etablera Smart industricenter Värmland i Hagfors” och parallellt påbörjades arbetet med att planera ett nytt teknikhus som ska stå klart hösten 2027. Teknikhuset ska rymma både utbildning och en test- och demomiljö.

Projektet har därefter fått en fortsättning i ”Utveckla Smart industricenter Värmland i Hagfors” som pågår till augusti 2026. Fokus är att skapa verksamhet för företagen samt sätta upp en test- och demomiljö där företag och skola kan bekanta sig med robotteknik och 3D-printing. Det övergripande målet är att höja kunskapsnivån bland industriföretagen och förhoppningen är att projektet ska permanentas.

Huvudfokus är på industriföretag i Värmland, Dalarna och Gävleborg.

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Seminarium: Ta 3D-printingen till nästa nivå

Hur kan 3D-printing, generativ design och 3D-skanning effektivisera allt från produktutveckling och produktion till montering och vardagliga utmaningar? Det står på programmet när 3D-Action 2.0 bjuder in till ett heldagsevent.
IMG_2699

Nordisk premiär för Ultimaker S8 hos 3DVerkstan

3DVerkstan bjuder torsdagen den 20 mars 2025 in till en workshop, där det bland annat blir lansering av nya Ultimaker S8 på den nordiska marknaden.
3DVerkstan kollage

Två YH-utbildningar inom AM får förlängt

Myndigheten för yrkeshögskolan har beviljat två utbildningar inom additiv tillverkning start inför hösten 2025. Två utbildningsanordnare får förnyat förtroende i hård konkurrens.
YH 2

Doktorandtjänst med inriktning på materialcirkularitet

KK-stiftelsen finansierar en ny doktorandtjänst på Högskolan Väst inom materialcirkularitet vid additiv tillverkning. Det ska bidra till att stärka industrin i omställningen till Industri 5.0.
hogskolan_vast