Ultimaker S8 printar fyra gånger snabbare

Text:Anja Degerholm
Foto: Pressbild
PUBLICERAD: 11 mars 2025
Ultimaker S8 kommer med nyheter som förbättrad rörelseplanering, ett högre materialflöde och ett utökat materialbibliotek.

I januari 2023 släppte Ultimaker den nya flaggskeppsmodellen i S-serien, S7. Drygt två år senare kommer uppföljaren, Ultimaker S8, med både ökad hastighet och förbättrad printkvalitet. 

Så här lyder Ultimakers egen beskrivning av den nya generationen i S-serien: Ultimaker S8 levererar upp till fyra gånger högre produktivitet och förbättrad komponentkvalitet, utan att kompromissa med säkerhet, tillförlitlighet eller användarvänlighet.

När det gäller produktiviteten så klarar S8:an hastigheter upp till 500 mm/s och accelerationer upp till 50,000 mm/s². Den ökningen är möjlig tack vare nya Cheetah Motion Planner, print cores för ett snabbare materialflöde och ett förbättrat matarsystem. Maskinen har också dubbel extrudering, vilket gör att det går att skapa komplexa delar med flera olika material i samma körning.

– Vi tror att Ultimaker S8 sätter en ny standard inom 3D-printing, som bygger på arvet från S-serien med betydande förbättringar, säger Marc Uyttenboogaard, produktchef på Ultimaker.

– Vi har konstruerat S8 för att ge snabbare utskriftshastigheter, förbättrad tillförlitlighet och precision, robusta säkerhetsfunktioner, förbättrad anslutning och förmåga till dubbla material. Integrerad med Digital Factory och Cura, erbjuder S8 användarna en enkel, säker och effektiv 3D-printingupplevelse, fortsätter han.

AA+ och CC+ print cores ska kunna leverera ett 2,5 gånger högre materialflöde.
Förbättrad rörelseplanering

Ultimaker lyfter fram flera fördelar med den nya maskinen, framför allt den nyutvecklade och kraftfulla elektronikplattform som innebär fem gånger så hög bearbetningskraft jämfört med S7:an. Ultimaker Cheetah Motion Planner förbättrar rörelsekontrollen, vilket resulterar i en precision på 0,15 mm ± 0,15 procent och eliminerar problem som till exempel bubblor och mekanisk stress som vanligtvis uppstår vid höga hastigheter.

I S8:an introduceras även AA+ och CC+ print cores som är utvecklade för att matcha skrivarens ökade hastighet. De ska kunna leverera ett 2,5 gånger högre materialflöde för ökad kvaliteten vid utskrifter med kompositer och andra högteknologiska material.

Maskinen har två spolar för filament och kan printa två olika material i samma körning.
Drygt 300 materialval
Michiel Alting von Geusau, vd på Ultimaker.

Den nya modellen integreras sömlöst med Digital Factory som ska ge användaren ett optimerat arbetsflöde med minimal ansträngning. Expansionen av Cura från desktop-versionen till molnet gör den kraftfulla slicern tillgänglig för alla Digital Factory-användare. Dessutom kommer den senaste beta-utgåvan av Cura 5.10 att finnas tillgänglig på dekstop-versionen, med optimerade utskrifts- och materialprofilinställningar.

Ultimaker lyfter också fram ett stort utbud av material i Ultimaker Marketplace med över 300 olika alternativ att välja mellan. Det handlar om allt ifrån PLA, PETG, ABS och TPU till fiberförstärkta och värmebeständiga material, inklusive nya UltiMaker Nylon CF Slide, som är ett PFAS-fritt filament med temperaturstabilitet upp till 180°C. Ett nylon 612-material med goda glidegenskaper som kan ersätta POM-material (acetalplast) som är svåra att printa.

– Vi är glada över att lägga till Ultimaker S8, nästa generation i vår populära S-serie, till vårt växande 3D-printing-ekosystem, säger Michiel Alting von Geusau, vd på Ultimaker.

– S8 speglar vårt engagemang för att erbjuda lösningar som möjliggör för företag att skapa innovation och tillväxt. Byggd med våra kunder i åtanke, är Ultimakers ekosystem designat för att förbättra produktionen samtidigt som det också erbjuder varaktigt värde för kunder och partners.

Ultimaker utlovar en fyra gånger högre produktivitet i nya S8-modellen jämfört med föregångaren S7.

Senaste nytt

Hushållsavfall i plast blir filament för 3D-printing

Mängden plastavfall i de tyska hushållen har tredubblats under de senaste 30 åren, varav en stor del kommer från förpackningar. Tyska forskare har nu framgångsrikt lyckats omvandla plasten till filament för 3D-printing.
Fraunhofer 1

Mässan där allt kretsar kring plast

Den 7-8 maj 2025 anordnas Plastteknik Nordic på Malmömässan för 13:e gången. I år medverkar ett tiotal utställare som på ett eller annat sätt är verksamma inom 3D-printing.
Plastteknik

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Video: Hur kan man kombinera AM och formsprutning?

Vilka synergier kan uppstå om man kombinerar additiv tillverkning och formsprutning? Detta ämne har Prototals Henrik Lundell och Claes Sjödahl gjort en djupdykning i.
Prototal video

Läs vidare

Blått livsmedelssäkert 3D-printmaterial

Franska Sculpteo introducerar PA12 Blue, ett nytt 3D-printmaterial särskilt utvecklat för mathantering, tillagning och lagring. Ett material som uppfyller både EU:s direktiv för livsmedelssäkerhet och riktlinjer från U.S. Food and Drug Administration (FDA).
blue3d-2

Stratasys släpper stor och snabb SLA-nyhet

På den stora AM-mässan Rapid + TCT i Detroit den 8-10 april avtäckte Stratasys en nyhet inom SLA: Neo800+. En 3D-skrivare som ska kunna printa 50 procent snabbare än sin föregångare.
Neo800+

Sinterit lägger till Suzy i sin SLS-familj

Sinterit lanserar den kompakta SLS-lösningen Suzy. Den polska tillverkaren lovar en 35 procent snabbare och 20 procent billigare 3D-skrivare än föregångaren, Lisa X. 
Suzy 2

Bambu Lab släpper allt-i-ett-maskin

Kinesiska 3D-skrivartillverkaren Bambu Lab släpper nya modellen H2D, som förutom 3D-printing även kan ha funktioner för lasergravyr, plottning och skärning.
Bambu Lab H2D