
Antalet leverantörer av material för 3D-printing minskar, men AI kan komma att användas för att utveckla fler material.
Det finns två typer av tillverkare av material för 3D-printing. För det första finns de stora kemiska företagen som utvecklar själva materialen, och för det andra finns företag som tar dessa material och omvandlar dem till varianter som fungerar i 3D-skrivare. Till exempel kan Mitsubishi-resinpellets användas av en filamenttillverkare för att producera rullar med material.
Under de senaste åren har flera kemiföretag satsat på att leverera material till 3D-printing. Generellt sett är detta positivt, eftersom varje kemiföretag har en omfattande portfölj av kemiska formler för sina plastprodukter. Vissa av dessa lämpar sig för 3D-printing, och detta skulle kunna öppna upp möjligheter för många fler material. Fler material innebär fler användningsområden, vilket i sin tur är en fördel.
Flera företag har lämnat
Trots detta har flera företag inom båda kategorierna nyligen tillkännagivit att de lämnar 3D-printingsektorn:
- Kimya (Armor Group) stoppade all filamentproduktion för 3D-printing och stängde sin fabrik i Frankrike på grund av nedgång i marknaden och ekonomiska utmaningar.
- Braskem har lagt ner Xtellar (Braskems 3D-printavdelning) och avslutade produktionen av polypropen (PP)-filament, pellets och PBF-pulver.
- Asahi Kasei Plastics North America avslutade sin filamentproduktion för 3D-printing efter en strategisk översyn.
- BASF lämnade 3D-printindustrin genom att sälja sin Forward AM-division till ett oberoende företag under ny ägare, som sedan gick i konkurs.
Anledningen till denna utveckling sägs vara att tillväxten inom 3D-printing huvudsakligen har skett inom metallsektorn, där många slutprodukter tillverkas för exempelvis flyg- och fordonsindustrin. De företag som drog sig ur har dock varit verksamma inom plast- och resinmaterial, som huvudsakligen har använts för prototyper.
Eftersom prototyper oftast bara tillverkas i enstaka exemplar under varje iteration, och man därefter ofta övergår till formsprutning för massproduktion, blir materialförbrukningen låg. I vissa fall används 3D-printing för att skapa formarna till formsprutning, men detta genererar fortfarande inte någon större materialåtgång.
Nya AI-innovationer
I januari tillkännagav Microsoft två AI-innovationer som kan hjälpa till att skapa nya material: MatterGen och MatterSim. MatterGen genererar nya material genom att kombinera kemikalier utifrån önskade egenskaper. MatterSim simulerar hur det nya materialet kommer att bete sig. Med hjälp av dessa AI-verktyg kan forskare snabbare utveckla nya material med skräddarsydda egenskaper, vilket kan öppna upp för fler alternativ inom 3D-printing i framtiden.
Det har ännu inte sagts något om hur denna innovation kan användas av materialtillverkare inom AM-industrin, men vi är ganska säkra på att AM-materialtillverkare följer detta noggrant. Oavsett förväntas de stora kemiska företagen återigen engagera sig mer i materialproduktion för 3D-printing när huvudtillämpningen skiftar från prototyptillverkning till produktion av slutprodukter.