Framgång för 3d-utskrivet brosk

Text:Mattias Kristiansson
PUBLICERAD: 20 april 2017
Stina Simonsson, Sahlgrenska akademin. FOTO: Elin Lindström Claessen/GU

Ett forskarlag vid Sahlgrenska akademin i Göteborg har lyckats skapa broskvävnad genom att skriva ut stamceller i en bioskrivare. Att stamcellerna överlevde att skrivas ut på detta sätt är en framgång i sig.

Forskarlaget har använt broskceller tagna från människor i samband med knäoperationer, och dessa celler har sedan backats tillbaka i sin utveckling och återgått till att bli stamceller med potential att utvecklas till många olika typer av celler. Stamcellerna har sedan omslutits i en struktur av nanocellulosa och skrivits ut till en struktur med 3d-skrivare. Efter utskriften har stamcellerna behandlats med tillväxtfaktorer för att bilda brosk.

– Vi har undersökt olika metoder och kombinerat olika tillväxtfaktorer, säger Stina Simonsson, docent i cellbiologi, som lett forskarlagets arbete. Varje enskild stamcell är inkapslad i nanocellulosa för att de ska överleva att skrivas ut till en 3D-struktur, och vi har tagit medium från andra celler som innehåller de signaler som stamceller använder för att kommunicera med varandra under differentieringsprocessen. Vår teori är att vi lyckats lura cellerna att tro att de inte är ensamma, för att uttrycka det enkelt, säger Stina Simonsson.

Studien innebär ett rejält steg framåt för möjligheten att kunna skapa kroppsegen, ny broskvävnad, menar forskarna. I en inte alltför avlägsen framtid skulle vi kunna använda 3d-skrivare för att ta fram brosk baserat på egna stamceller för att laga broskskador. De skulle också kunna användas som en behandling vid artros. En av fyra svenskar över 45 år drabbas i någon grad av just artros.

Det återstår dock en stor fråga som behöver lösas innan resultaten kan komma patienter till nytta.

– Den struktur av cellulosa vi använt är inte optimalt att använda i kroppen. Innan vi börjar undersöka möjligheten att använda 3d-utskrivet brosk när patienter opereras, behöver vi hitta ett annat material, som kan brytas med av kroppen så att det bara är kroppseget brosk kvar, säger Stina Simonsson.

Forskningen är gjord i samarbete med ett forskarlag vid Chalmers, som är experter på 3d-utskrift av biologiska material. Även forskare inom ortopedi i Kungsbacka ingår i forskningssamarbetet.

Läs vidare

Nytt samarbetsverktyg för additiv tillverkning

Att utveckla ett 3D-printat objekt är ofta ett samarbete mellan flera olika personer eller för den delen avdelningar eller team. De traditionella plattformarna för kommunikation stöder inte 3D-visning. Därför har en ny mjukvara nu lanserats med just detta i åtanke: CADChat.
visual-01-facilitate_meetings

Får dryga böter för patentintrång

3D-skrivartillverkaren Markforged har ålagts att betala Continuous Composites 17,34 miljoner dollar som en del av en patentprocess som inleddes 2021.
Markforged-HQ.-Photo-via-Businesswire-1024x682-1

Stratasys frågar kunderna om råd

Stratasys har bildat en Customer Advisory Board (CAB) för att driva både samarbeten och innovation inom additiv tillverkning. Rådet består av tolv medlemmar från både stora företag och forskningsinstitut.
Stratasys Formnext 2023

BMW utforskar möjligheterna med WAAM

Tekniken som kallas wire arc additive manufacturing (WAAM) är intressant för bilindustrin och BMW rapporterar att de första fordonstesterna med delar som tillverkats med denna teknik kommer att starta nästa år.
bmw-waam-cover-kopi

Senaste nytt

Högupplösta detaljer med SAF-uppdatering

Printa delar med SAF-teknologin som är mer exakta och i ännu högre upplösning. Det är möjligt med den uppgradering som Stratasys släppt.
H350 v2

Offentligt 3D-skrivarskåp ska få fler att upptäcka tekniken

Entreprenören Rasmus Jansson har tagit konceptet print on demand till en ny nivå. I ett pilotprojekt har han placerat ut en FDM-3D-skrivare som vem som helst kan boka och använda.
3Demandic

Nytt samarbetsverktyg för additiv tillverkning

Att utveckla ett 3D-printat objekt är ofta ett samarbete mellan flera olika personer eller för den delen avdelningar eller team. De traditionella plattformarna för kommunikation stöder inte 3D-visning. Därför har en ny mjukvara nu lanserats med just detta i åtanke: CADChat.
visual-01-facilitate_meetings

Hon är ny chef för RISE AM-center

Marie-Louise Bergholt är från och med april ny verksamhetsledare för RISE Applikationscenter för additiv tillverkning. Hennes viktigaste arbetsuppgift blir att skala upp industrialiseringen av AM ytterligare.
RISE center